
Aan de slag met het verbeteren van leesvaardigheid
Binnen één generatie zijn kinderen en jongeren op grote schaal gestopt met lezen, en ook met lezen leuk vinden. De Groene Amsterdammer schrijft dat volgens het internationale leesonderzoek Pirls de leesprestaties van basisschoolleerlingen al meer dan twintig jaar gestaag afnemen. In 2001 stond Nederland op de tweede plaats van de mondiale ranglijst, in 2016 op de veertiende. Als leerlingen naar de middelbare school gaan, dalen hun leesvaardigheid en leesmotivatie nog verder. De meest recente Pisa-cijfers tonen aan dat Nederlandse leerlingen in het voortgezet onderwijs steeds minder lezen, steeds minder goed lezen en ook steeds minder graag. De helft van de vijftienjarigen vindt lezen tijdverspilling. En dat gaat ten koste van de leesvaardigheid.
Breens.nl wil samen met Microsoft en IT-Randsteden een bijdrage leveren aan het verbeteren van leesvaardigheid en daar ook de handvatten aan het onderwijs voor bieden. Op deze pagina vind je nieuws, achtergrond en how to’s over dit belangrijke onderwerp.
Actueel
Op Breens.nl vind je verschillende artikelen over het verbeteren van de leesvaardigheid van leerlingen en studenten.

Leesvoortgang helpt anderstalige studenten Summa College Nederlands te leren
Patricia Nacinovic – Grijpma, docent Communicatie en ondersteuner van anderstalige studenten bij het Summa College, zet de tool in: “Het is belangrijk voor anderstalige studenten dat zij strategieën krijgen om de taal goed te leren. Leesvoortgang geeft goed inzicht in waar de fouten nog zitten. Daar kunnen ze veel van leren.”

Zeven tips om leerlingen aan het lezen te krijgen
De leesvaardigheid van leerlingen in het (speciaal) basisonderwijs is gedaald vergeleken met tien jaar geleden, bleek uit het laatste landelijke onderzoek Peil.Leesvaardigheid. Daarom verzamelden de onderzoekers Nicole Swart en Roel van Steensel voor Leraar24 zeven tips om leerlingen aan het lezen te krijgen.

Leeshulp Begeleid hardop lezen is effectieve methodiek
De leeshulp Begeleid hardop lezen is een effectieve remediëringsmethodiek, zowel bij individueel aanbieden als bij groepjes van drie leerlingen tegelijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).
Meer artikelen over het verbeteren van leesvaardigheid? Ga naar de themapagina Leesvaardigheid.

Online event
Gebruik van Reading Progress in de klas
Leesvoortgang (Reading Progress) is een nieuwe gratis tool binnen Microsoft Teams. Docenten kunnen hiermee oefeningen geven aan leerlingen om hun uitspraak van een vreemde taal te verbeteren. In dit webinar leer je hoe je het in de klas gebruikt.
Instructievideo’s gebruik Leesvoortgang in Teams
Leesvoortgang / Reading Progress – een gratis tool binnen Microsoft Teams – is ontworpen om leerlingen en studenten te ondersteunen bij het leren lezen. En het biedt docenten een manier om de voortgang van hun leerlingen bij te houden en waardevolle feedback te geven. Of je nu lesgeeft in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of mbo, Reading Progress kan je helpen om je leerlingen te motiveren en hen te begeleiden bij het verbeteren van hun leesvaardigheid.
Wil je er mee starten in de klas? Bekijk dan de onderstaande instructievideo’s die gemaakt zijn door IT-Randsteden. En de end-to-end tutorial Reading Progress en Reading Coach door Microsoft Education expert Mike Tholfsen.
Leesopdracht klaarzetten
In deze video leggen we uit hoe je een leesopdracht klaarzet in Microsoft Teams met Reading Progress / Leesvoortgang.
Wat ziet de leerling?
In deze video laten we zien wat de leerling ziet en hoe hij of zij de leesopdracht kan maken en insturen.
Opdracht beoordelen
In deze video behandelen we het nakijken van de leesopdracht en het aanpassen van de correctie.
End-to-end tutorial
Een end-to-end demo van Leesvoortgang en Leescoach in Microsoft Teams door Mike Tholfsen van Microsoft. Deze video bevat alle nieuwste updates in een nieuwe end-to-end demo, inclusief de onlangs aangekondigde Education Insights voor een school.
Ook interessant
Begrijpend lezen bij Lubach
Het programma ‘Zondag met Lubach’ besteedde in 2020 aandacht aan leesvaardigheid. En dat het een hot item is, is wel af te lezen uit het aantal views. Deze video is ruim 1,5 miljoen keer bekeken. Volgens Lubach komt onze leeshaat overigens door het vak ‘begrijpend lezen’.