Home Thema's Beveiliging en privacy “IT-audit onderdeel van accountantsverklaring”
Beveiliging en privacy

“IT-audit onderdeel van accountantsverklaring”

Accountants moeten IT-audit opnemen in jaarverslag
Nieuws

Het grote aantal ransomware-aanvallen heeft laten zien hoe kwetsbaar digitale omgevingen van bedrijven en instellingen zijn geworden. Daarom wordt er al langer voor gepleit, zo schrijft ICT Magazine, om de kwaliteit van de ICT-omgeving (zowel in de bedrijven als de externe omgevingen zoals datacenters en de omgang met cloud-diensten) te laten auditten door accountants. En de resultaten van de IT-audit op te nemen in het jaarverslag.

ICT Magazine wijst er in het artikel op dat zo’n verplichting een uitbreiding is van de Data Protection Impact Assessment, een verplicht aandachtspunt in het kader van de AVG. Bedrijven die deze regelgeving schenden kunnen tegen forse boetes aanlopen. Ondertussen stellen financiële instellingen steeds vaker eisen aan de verslaggeving over de toestand van de IT-systemen. Bijvoorbeeld bij het verlenen van kredieten of het verzekeren van risico’s.

Door deze ontwikkelingen krijgt een toetsing van de IT steeds meer aandacht. De Norea, de beroepsvereniging van IT-auditors, heeft hiervoor zelfs een model ontwikkeld. Daarmee lijkt de wens de IT-organisatie te laten beoordelen vooral afkomstig vanuit de gecontroleerden zelf. 

Bron: ICT Magazine

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
De ingrediënten voor het ideale hybride leslokaal
101 basisprincipes voor IT-security
Veilig blijven werken met Google, kan dat wel?
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl