Home Thema's Beveiliging en privacy Advies aan onderwijs: stop met gebruik Google
Beveiliging en privacy

Advies aan onderwijs: stop met gebruik Google

Nieuws

In twee vertrouwelijke adviezen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert de privacytoezichthouder Nederlandse scholen, universiteiten en het ministerie van Justitie om geen Google-diensten meer te gebruiken. De e-mail en clouddiensten van Google voldoen volgens hen niet aan de Europese privacywet AVG.

AP stelt dat het onduidelijk is of persoonsgegevens in Google Workspace voldoende beschermd zijn. Het is een groot probleem dat onderwijsinstellingen niet weten hoe en waar persoonlijke gegevens over leerlingen en studenten door Google worden verwerkt.

Momenteel zijn de ministeries, onderwijsorganisaties en de IT-koepel voor academici in overleg met Google, laat een woordvoerder van het Rijk laat weten. Zij doen ‘een dringend beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Google om de risico’s weg te nemen en privacy van leerlingen en studenten te waarborgen, zodat scholen de Google-producten veilig kunnen gebruiken.’ In een reactie laat Google weten dat zij de feedback van AP waarderen en de tekortkomingen snel gaan oplossen. Het bedrijf zegt dat zij voldoen aan de Europese privacywet AVG.

Inmiddels heeft een aantal scholen gereageerd, laat het FD weten. De onderwijsinstellingen willen niet direct stoppen met Google, maar wachten eerst af hoe eigen adviesraden reageren. Die stellen in een gezamenlijke verklaring dat ze zowel met Google als met elkaar het gesprek zijn aangegaan. Daarbij is de verwachting dat Google zelf de privacybescherming zal verbeteren.

Begin 2021 werd op 45% van de basisscholen en 32% van de middelbare scholen Google gebruikt, blijkt uit onderzoek van Kennisnet. Daarnaast wordt Microsoft op 79% van de basisscholen en 83% van de middelbare scholen ingezet. Op de meeste onderwijsinstellingen wordt gebruik gemaakt van meerdere systemen.

Lees hier het volledige artikel op FD.

Risico cybercriminaliteit in het onderwijs onderschat

Het risico van cybercriminaliteit wordt binnen het onderwijs flink onderschat. Dit blijkt uit een recent door Kantar uitgevoerd onderzoek – in opdracht van ICT-organisatie Breens Network – onder bestuurders en IT-specialisten binnen het onderwijs. Binnenkort worden de resultaten van dit onderzoek via Breens gepubliceerd.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Whitepaper: Naar een veiligere, hybride onderwijsomgeving
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl