Home Thema's Beveiliging en privacy Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich de meeste zorgen om cyberdreigingen
Beveiliging en privacy

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich de meeste zorgen om cyberdreigingen

Achtergrond

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich de meeste zorgen om cyberdreigingen (47%). Dat blijkt uit de voorjaar 2022-meting van de Risico- en Crisisbarometer die I&O Research twee keer per jaar opstelt in opdracht van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid).

In het onderzoek moesten respondenten maximaal vijf gebeurtenissen aangeven waarover ze zich het meeste zorgen maakten. Na cyberdreigingen (47%) waren dit geopolitieke dreigingen (45%), het stoppen van vitale processen (43%), infectieziekte bij mens en dier (41%) en spanningen tussen bevolkingsgroepen (40%).

Cyberdreigingen komt met een vierde plaats ook voor het eerst voor in de top vijf van gebeurtenissen die Nederlanders als ernstig inschatten voor de Nederlandse samenleving. Van hen noemt 19% dit catastrofaal en 40% zeer ernstig. Net als in het najaar van 2021 staat het stoppen van vitale processen op de eerste plaats (34 en 36%), gevolgd door stralingsongeval (29 en 34%) en geopolitieke dreigingen (21 en 41%). Na cyberdreigingen staat terrorisme (15 en 43%) op een vijfde plaats.

Cyberdreigingen het meest waarschijnlijk

Wanneer Nederlanders gevraagd wordt naar meest waarschijnlijke gebeurtenissen zien ze cyberdreigingen als meest waarschijnlijke risico. In het najaar van 2021 en voorjaar 2021 kwam cyberdreigingen nog op respectievelijk een tweede en een derde plaats. De top vijf van het voorjaar 2022 bestaat verder uit achtereenvolgens georganiseerde criminaliteit, extreem weer, infectieziekte en geopolitieke dreigingen.

Cyberdreigingen staat met een derde plaats ook in de top vijf van gebeurtenissen waar de overheid volgens Nederlanders te weinig aan doet om deze te voorkomen. Op een en twee staan georganiseerde criminaliteit en spanningen tussen bevolkingsgroepen, op vier en vijf extremisme en ongewenste inmenging en beïnvloeding van de democratische rechtsstaat.

Het beeld over vertrouwen in de informatievoorziening van de overheid bij rampen is diffuus: 8% heeft geen vertrouwen, 22% weinig vertrouwen, 40% niet veel/niet weinig, 24% veel en 3% heel veel.

Bronnen: Risico- en Crisisbarometer van voorjaar 2022 en Channelweb.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Stijging ransomware aanvallen in het onderwijs
Zakkie alternatief voor mobieltjesverbod in onderwijs
Gelijke kansen in het onderwijs voor 3000 leerlingen met sociale robots