Home Thema's Beveiliging en privacy Wel of niet verplicht cameragebruik tijdens online lesactiviteiten?
Beveiliging en privacy

Wel of niet verplicht cameragebruik tijdens online lesactiviteiten?

cameragebruik
Achtergrond

Kunnen docenten studenten verplichten tijdens de online les de camera aan te zetten? Marijn Post, beleidsmedewerker Leren en ICT bij Onderwijs, Onderzoek en Kwaliteitszorg Services aan de HAN University of Applied Sciences, raadpleegde verschillende bronnen en vatte samen welke overwegingen er zijn voor het al dan niet verplicht aanzetten van camera’s tijdens online lesactiviteiten en welke aandachtspunten en tips hierbij horen.

Waarom zou je studenten wel verplichten de camera aan te zetten?
 • Je ziet hoe studenten reageren waardoor het minder eenrichtingsverkeer is.
 • Je vergroot doordat je elkaar ziet, de zogenoemde Social presence van het leren. De Social presence is een belangrijk uitgangspunt om het leren in een online situatie te bevorderen.
 • Je creëert verbinding en vertrouwen (ook belangrijk voor Social presence).
 • Je kunt elkaar herkennen en zien wie er aanwezig is tijdens de les. Met de Gallery view in Teams kan je zelfs 49 mensen tegelijk zien in een ‘Muppet View’.
Waarom zou je studenten niet verplichten de camera aan te zetten?
 • Je komt tegemoet aan bezwaren van studenten die de camera niet willen aanzetten vanwege:
  • Privacy: Studenten vinden het niet prettig als iemand ze in hun privésituatie ziet (bijv. hun medebewoners of hun huis/kamer; zie ook HAN Insite > onderwijs op afstand > privacy bij onderwijs op afstand of voor PO/VO op: nl).
  • Security: Studenten willen niet dat ze worden opgenomen of dat er een foto van hen gemaakt wordt. Het kan namelijk voorkomen dat door medestudenten gemaakte foto’s of filmpjes ongeoorloofd worden verspreid. Dit kan zelfs cyberpesten in de hand werken.
  • Persoonlijk: Soms vinden studenten het gewoon niet fijn dat anderen ze kunnen zien omdat ze zich daar niet prettig bij voelen. Ze weten ook niet wanneer ze bij wie in beeld zijn.
  • Ongelijkheid: Niet iedereen heeft een goede wifiverbinding of een werkende camera, en niet iedereen is dus in staat om überhaupt de camera aan te zetten. Docenten gaan zich vooral richten op de studenten die hun camera aanhebben, en daarmee vergroot je de ongelijkheid.
 • Mensen/studenten zien (of je eigen gezicht zien) terwijl je lesgeeft, kan je afleiden. Je maakt namelijk geen echt oogcontact, maar kijkt naar de camera.
 • Het is erg vermoeiend om de hele tijd naar gezichten op een beeldscherm te kijken.
 • De beelden die je bekijkt in bijvoorbeeld teams, zijn vaak erg klein. Hoe goed zie je de student nu daadwerkelijk? Je kan in Teams met de normale view maximaal 9 personen zien. Als je met de Gallery view 49 personen ziet, zie je de studenten alleen als kleine poppetjes.
 • Je kan de Social presence ook op een andere manier bevorderen, bijv. door het inzetten van andersoortige interacties (via chat bijvoorbeeld).

Uiteindelijk wordt er in al deze bronnen gesteld dat je vooral studenten niet moet verplichten hun camera aan te zetten maar dat je ze het wel kan vragen. Het is namelijk belangrijker dat studenten zich veilig en op hun gemak voelen dan dat de camera aanstaat.

Aandachtspunten en tips voor cameragebruik

Vind je het toch fijn dat studenten de camera aan hebben staan? Vraag het ze dan en neem hierin de volgende tips en tricks mee:

 • Geef duidelijk van tevoren aan wanneer het handig is tijdens de les dat studenten wel even hun camera aanzetten (bijv. tijdens het voorstellen of in een breakoutroom) en leg ook waarom dat handig is.
 • Maak duidelijke afspraken met elkaar over hoe er wordt omgegaan met de camera in een synchrone les.
 • Wijs studenten op de mogelijkheid tot het instellen van een alternatieve of blurred achtergrond.
 • Ga ook akkoord met studenten die in plaats van bewegend beeld via de camera een profielfoto willen laten zien.
 • Studenten zullen een camera eerder aanzetten als de omgeving vertrouwd en veilig is, en als het waarde voor ze heeft om dit te doen. Denk dus goed na over je onderwijsactiviteit als je studenten wil stimuleren hun camera aan te zetten.

Bovendien moet je goed kijken naar de context van je onderwijs en welke soort onderwijs je gaat geven als je erover denkt om studenten te vragen de camera (en het geluid) aan te zetten:

 • Online hoorcollege: camera en geluid uit – Geef je een online hoorcollege waarin je vooral zendt en er veel participanten zijn? De aandacht moet vooral gericht zijn op de spreker, dus toehoorders kunnen hun camera en geluid beter uit doen. Zie ook: HAN Insite > Onderwijs op afstand geven > Hoorcollege geven
 • Interactieve les: camera en geluid aan – Geef je een interactieve les met een kleine groep studenten (ongeveer 8)? De aandacht moet zowel gericht zijn op spreker als toehoorders, dus dan is het fijn dat iedereen zijn camera aandoet zodat je elkaars gezicht ook goed kan zien en iedereen er ook echt bij is. Zie ook: HAN Insite > Onderwijs op afstand geven > interactieve les
 • Vraag tijdens meeting stellen: camera en geluid even aan – Stelt iemand een vraag via de chat tijdens hoorcollege of interactieve sessie en wil diegene het verduidelijken? Laat de student dan de vraag in de meeting stellen en vraag of de camera en geluid even aan mag.
 • 1 op 1 gesprek: camera en geluid aan – Heb je een 1 op 1 gesprek met een student? Dan is het voor de interactie natuurlijk fijn als de camera en geluid aan staat.

Lees hier de oorspronkelijke blog van Marijn Post.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Verras de student met een persoonlijke leerroute