Home Thema's Beveiliging en privacy Cyberaanvallen sneller, geavanceerder, onvoorspelbaarder en verwoestender
Beveiliging en privacy

Cyberaanvallen sneller, geavanceerder, onvoorspelbaarder en verwoestender

Cyberaanvallen
Achtergrond

Cyberaanvallen worden steeds sneller en geavanceerder en daarmee onvoorspelbaarder en verwoestender. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het FortiGuard Labs Global Threat Landscape Report, waarin het cyberbeveiligingsbedrijf Fortinet bedreigingsinformatie uit het tweede halfjaar van 2021 verzamelde.

Volgens het rapport misbruiken cybercriminelen nog steeds omgevingen voor thuiswerken en leren op afstand. De gebruikte detecties zijn onder te verdelen in drie soorten distributiemechanismen: uitvoerbare Microsoft Office-bestanden, PDF-bestanden en browserscripts (HTML, JavaScript). Vanwege de opkomst van het hybride werken en leren op afstand adviseren de auteurs organisaties om een beveiligingsaanpak te hanteren die op ‘work from anywhere’ is ingericht. Daarbij hebben ze drie adviezen:

  • Zet security-oplossingen in die gebruikers volgen, ondersteunen en beschermen waar zij zich ook maar bevinden.
  • Gebruik geavanceerde endpoint-beveiliging (EDR) in combinatie met oplossingen voor zero trust toegang, waaronder ZTNA.
  • Gebruik Secure SD-WAN-technologie om te zorgen voor veilige verbindingen binnen het netwerk met al zijn vertakkingen.
Gijzelsoftware

Het rapport signaleert dat gijzelsoftware, de zgn. ransomware, niet alleen nog steeds populair is bij cybercriminelen, maar dat het ook een steeds geraffineerder, agressiever en verwoestender karakter krijgt. Cybercriminelen maken ook gebruik van Ransomware-as-as-Service (RaaS)-businessmodellen. RaaS stelt hen in staat om ransomware te verspreiden zonder die zelf te hoeven ontwikkelen. De auteurs adviseren organisaties om een proactieve beveiligingsaanpak te hanteren die real-time overzicht, analyses, bescherming en herstel biedt in combinatie met zero trust, netwerksegmentatie en regelmatige back-ups van data.

Bron: ICT Magazine.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics