Home Thema's Beveiliging en privacy Cyberattacks uitgegroeid tot wapen op staatsniveau
Beveiliging en privacy

Cyberattacks uitgegroeid tot wapen op staatsniveau

Achtergrond

In de eerste helft van 2022 is het aantal cyberattacks niet alleen met 42% gestegen, maar bovendien zijn cyberattacks uitgegroeid tot een wapen op staatsniveau. Dat blijkt uit het ‘Cyber Attack Trends: 2022 Mid-Year Report’ van Check Point Research (CPR), de Threat Intelligence-tak van Check Point Software Technologies. Het rapport inventariseerde het dreigingslandschap op basis van gegevens van januari tot en met juni 2022.

Ontwikkelingen

Het rapport biedt gedetailleerde inzichten over een aantal belangrijke ontwikkelingen:

Wereldwijde toename van cyberaanvallen

In de eerste helft van het jaar was er een toename van 42% in wekelijkse cyberaanvallen wereldwijd, waarbij elke regio een aanzienlijke escalatie doormaakte.

Cyberaanvallen zijn definitief een wapen op staatsniveau geworden

Cyberoorlogvoering is geïntensiveerd en is een essentieel onderdeel geworden van de voorbereiding op en het voeren van daadwerkelijke militaire conflicten. Het rapport gaat dieper in op wat dit betekent voor overheden en bedrijven over de hele wereld, ook voor degenen die niet direct bij de oorlog betrokken zijn.

Ransomware grootste bedreiging

Het aantal ransomware-aanvallen op nationaal niveau is gestegen. Zo werden hele landen zoals Costa Rica en Peru aangevallen. Het enorme potentieel voor financieel gewin betekent dat ransomware nog lang zal bestaan ​​en alleen maar erger zal worden.

Cloud supply chain-aanvallen

Het rapport constateert de opkomst van supply chain-aanvallen. Het grootste supply chain-risico komt van modules in de open-sourcegemeenschap die niet goed worden doorgelicht of beheerd.

Grote verstoring van het dagelijks leven

Cybercriminelen hebben in 2022 het openbare leven grote schade toegebracht. Van aanvallen op essentiële diensten, waaronder gezondheidszorg en het stopzetten van medische afspraken, tot aanvallen op het Lincoln College in de VS.

Voorspellingen

Het rapport doet ook een aantal voorspellingen voor de tweede helft van 2022:

  • Ransomware-groepen versplinteren
  • Groeiend aantal aanvallen via e-mail
  • Hacktivisme evolueert
  • Eerste aanvallen in Metaverse

Bronnen: Check Point en Channelconnect.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library