Home Thema's Beveiliging en privacy DUO verwijdert enquête na datalek
Beveiliging en privacy

DUO verwijdert enquête na datalek

DUO verwijdert enquête na datalek
Nieuws

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft een online enquête online gehaald nadat door een datalek bij Survalyzer de mailgegevens van 60.000 terugbetalers konden worden achterhaald. Het lek werd ontdekt door een ethisch hacker en werd door BNR bekend gemaakt op 24 juni.

Gegevens lagen niet op straat

Volgens DUO klopt de kop van het artikel van BNR niet, waarin gesteld wordt dat de gegevens van 60.000 terugbetalers op straat lagen. Omdat er specialistische kenis nodig was om mailadressen te achterhalen, hebben respondenten en anderen die informatie niet gezien. Ook de reacties op de enquête zijn niet toegankelijk geweest. De ethisch hacker is volgens DUO de enige geweest die toegang heeft gehad tot de gegevens van Survalyzer. Omdat veel mailadressen een naam bevatten, kon de hacker zien wie de schuldenaren waren.

DUO geeft in een reactie op haar website wel aan “het te betreuren dat e-mailadressen korte tijd konden worden achterhaald”.

DUO neemt verschillende maatregelen

DUO heeft na de melding van het incident verschillende maatregelen genomen:

  • De enquête is na de melding op 30 mei op 31 mei direct verwijderd en DUO heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen.
  • DUO heeft als opdrachtgever direct nadat het lek aan het licht kwam een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
  • De samenwerking met Survalyzer is gepauzeerd en wordt pas hervat nadat een externe partij de veiligheid van de data bij het bedrijf kan garanderen.
Landelijke studentenvakbond boos

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) laat tegenover BNR weten niet te spreken te zijn over het datalek en het feit dat de hacker persoonlijke informatie kon inzien. “Dit is zeer kwalijk en schadelijk. Of je een studieschuld hebt, is supergevoelige informatie”, zegt voorzitter Elisa Weehuizen. Volgens haar heerst bij veel studenten schaamte over de studieschuld. “Er zou enig besef moeten zijn dat er met mensen wordt gewerkt hier.”

Bron: DUO.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek