Home Thema's Beveiliging en privacy Google moet na statuswijziging scholen een andere versie van ChromeOS gaan leveren
Beveiliging en privacy

Google moet na statuswijziging scholen een andere versie van ChromeOS gaan leveren

Google moet na statuswijziging scholen een andere versie van ChromeOS gaan leveren
Achtergrond

Omdat de AVG-status van Google verandert van Gegevensverantwoordelijke naar Gegevensverwerker moet Google in het schooljaar 2021/2022 een andere versie van ChromeOS gaan leveren aan scholen, die op Chromebooks werken. De statuswijziging is een uitvloeisel van het akkoord tussen Google en de onderwijskoepels SURF en Sivon.

De statuswijziging heeft forse consequenties voor de gegevens die de techgigant mag verzamelen: daar waar Google als Gegevensverantwoordelijke metadata uit Chrome en ChromeOS mocht verzamelen voor 33 commerciële doelen, waaronder voor het tonen van advertenties, mag Google als Gegevensverwerker nog maar voor drie doeleinden gegevens verzamelen: voor het leveren van diensten, om veiligheidsredenen, en om updates te versturen. Via een audit zal op de naleving hiervan worden toegezien.

Google blijft wel gegevensverantwoordelijk voor diensten die het ‘additioneel’ noemt. Dat zijn YouTube, Scholar, Foto’s en Maps. Ook de zoekfunctie valt daaronder. Als kinderen op een Chromebook de zoekmachine gebruiken, worden ze uitgelogd uit hun Workspace for Education-account zodat gegevens niet aan hen kunnen worden gekoppeld. Hierdoor kan Google de gegevens niet gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties.

Bron: Tweakers

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Dijkgraaf laat mbo vrij in keuze voor afstandsonderwijs
Hoe raakt cybersecurity het onderwijs?