Home Thema's Beveiliging en privacy Hack voorkomen? Denk als een cybercrimineel
Beveiliging en privacy

Hack voorkomen? Denk als een cybercrimineel

basismaatregelen
Achtergrond

Bescherming tegen cybercriminaliteit begint en eindigt met bewustzijn. Dat is de overtuiging van Samantha Rodolf Lejeune, coördinator Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) van het VISTA College, een Zuid-Limburgse mbo-instelling. Ze vertelt erover in een artikel van Charlotte Snel op de SURF-website.

Rodolf Lejeune, sinds januari 2018 werkzaam als IBP- coördinator, vertelt dat ze steeds op zoek is naar de perfecte balans. “Studenten gaan altijd voor. We doen er alles aan om onderbrekingen in het onderwijs en vertraging in hun studie te voorkomen. Tegelijkertijd moet ik zorgen dat hun privacy gewaarborgd is en hun data veilig.”

24/7 cyberrisico’s

Rodolf Lejeune realiseert zich terdege de cyberrisico’s die de Zuid-Limburgse mbo-instelling loopt: “Dat ze 24/7 naar binnen willen is een gegeven. De vraag is: hoe hou je ze buiten? Dat begint en eindigt met bewustzijn creëren.” Ze ziet dat phishingmails steeds doortrapter worden. Daarom moet iedereen in de organisatie er zeer alert op zijn. “Want als een systeem gehackt wordt, begint dat vrijwel altijd met een phishingmail.”

Zelf phishingmail schrijven

Het VISTA College is momenteel bezig met het ontwikkelen van workshops om medewerkers alert te maken. Een van de opdrachten daarbij is dat deelnemers zelf een phishingmail schrijven. “Zo willen we de deelnemers aan de workshop laten zien hoe het werkt. Maar we willen ook dat ze even in het hoofd kruipen van een cybercrimineel. We vragen eigenlijk om een mail te schrijven waar ze zelf in zouden trappen.”

Rodolf Lejeune merkt dat het een voortdurend kat-en-muis-spel is met de hackers. “Ik laat me daarom graag uitleggen wat voor muur we nu hebben neergezet om ze buiten de deur te houden. Wij worden steeds beter in de bescherming, maar zij worden steeds slimmer in de aanval. Aan beide kanten blijven we ons ontwikkelen. Dat maakt het spannend.”

Bron: SURF

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Hybride onderwijs met een voetpedaal