Home Thema's Beveiliging en privacy Hoe bescherm je kinderen tegen identiteitsdiefstal?
Beveiliging en privacy

Hoe bescherm je kinderen tegen identiteitsdiefstal?

Achtergrond

Kinderen kunnen net als volwassenen het slachtoffer worden van identiteitsdiefstal. Het platform Online Veilig van ESET zette op een rij wat je daar tegen kunt doen.

Waarschuwingssignalen identiteitsdiefstal

Het platform begint met vier waarschuwingssignalen voor identiteitsdiefstal:

  • Onverklaarbare financiële activiteiten: Dit kunnen bijvoorbeeld het ontvangen van rekeningen of afschriften voor rekeningen die je niet hebt geopend zijn. Ook kun je kosten op creditcard- of bankafschriften opmerken die niet vanuit jou of je kind komen.
  • Onverwachte incassogesprekken: Als incassobureaus je vragen om betalingen voor rekeningen die je niet kent, kan dit erop wijzen dat iemand de identiteit van je kind heeft gebruikt om schulden te maken.
  • Onverklaarbare activiteit op sociale media-accounts: Als je ongebruikelijke aanmeldingsactiviteiten of wijzigingen in accountinstellingen ziet die je kind niet heeft gemaakt, kan dit betekenen dat het account van je kind in gevaar is gebracht. Daarom is het voor ouders belangrijk om de online accounts van hun kind in de gaten te houden.
  • Onverwachte wachtwoordwijzigingen: Als je kind plotseling geen toegang meer heeft tot zijn of haar accounts, zonder dat hij of zij zelf het wachtwoord zelf heeft gewijzigd, kan dit erop wijzen dat iemand anders ongeautoriseerde toegang tot zijn of haar accounts heeft gekregen.
Voorzorgsmaatregelen identiteitsdiefstal

Preventie is net zo belangrijk als het herkennen van identiteitsdiefstal. Daarom benoemt het platform vijf voorzorgsmaatregelen:

Educatie: Leer je kinderen:

  • Hoe belangrijk het is om hun persoonlijke gegevens online te beschermen.
  • Dat het van belang is voorzichtig te zijn met het delen van gevoelige gegevens of het openen van e-mails en berichten van onbekende afzenders. Tip voor ouders: maak dit leuk met games zoals Hackshield.

Open communicatie: Kinderen die gewend zijn om met hun ouders over alles te praten, zullen ook met hun ouders praten over hun uitdagingen en over verdachte activiteiten die ze online zijn tegengekomen. aankaarten.

Gebruik privacy-instellingen: Stel de sociale media-accounts en andere online profielen van je kind in op privé. Zo beperk je de hoeveelheid persoonlijke informatie die zichtbaar is voor vreemden.

Beveilig apparaten en accounts: Installeer betrouwbare beveiligingssoftware op alle apparaten die jij en je kind gebruiken en schakel waar mogelijk tweefactorauthenticatie (2FA) in om een extra beschermingslaag toe te voegen aan je accounts.

Blijf geïnformeerd: Informeer je voortdurend via betrouwbare bronnen over nieuwe trends op het gebied van ontwikkelingen en dreigingen die gevolgen kunnen hebben voor kinderen. Laat je echter niet gek maken door alle informatie over mogelijke bedreigingen.

Ouderlijk toezicht

Naast de voorzorgsmaatregelen komt het platform met nog een tip: ouderlijk toezicht. Daardoor kunnen ouders kinderen niet alleen beschermen tegen ongepaste online content, maar ook tegen het downloaden van verdachte apps die malware kunnen zijn.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op Online Veilig.

Eset Online Veilig
Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Kansrijkere arbeidsmarktposities mbo-studenten door monitoring
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening