Home Thema's Beveiliging en privacy Hogescholen krijgen subsidie voor praktijkgericht onderzoek naar cyberweerbaarheid
Beveiliging en privacy

Hogescholen krijgen subsidie voor praktijkgericht onderzoek naar cyberweerbaarheid

Cyberaanvallen
Nieuws

NHL Stenden Hogeschool, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Saxion gaan samen praktijkgericht onderzoek doen om inzicht te krijgen in cyberaanvallen en om bedrijven en organisaties te helpen met cyberweerbaarheid. Het Regieorgaan SIA heeft de hogescholen voor acht jaar SPRONG-subsidie toegekend.

Met de toekenning erkent het SIA niet alleen het belang van het thema cyberweerbaarheid maar ook de waardevolle samenwerking die de drie hogescholen binnen het Extertisenetwerk Cyberweerbaar Nederland hebben opgebouwd.

Volgens Rutger Leukfeldt, lector Cybercrime & Cybersecurity van De Haagse Hogeschool, zitten cybercriminelen niet stil: “Technisch is cybercrime een razendsnel ontwikkelende misdaadsoort. Alles wat we kunnen doen om ze beter te begrijpen, om beter te kunnen begrijpen hoe we hen kunnen tegenhouden, zal helpen. Met ons onderzoek gaan we het cybercriminelen lastiger maken.”

Landelijk monitor cyberincidenten

Naast het beter begrijpen van cybercriminelen is het van belang om de eindgebruikers en hun gedrag beter te begrijpen, vindt Jurjen Jansen, lector Cybersafety en Digitale Weerbaarheid van Mens en Organisatie van de Thorbecke Academie, onderdeel van NHL Stenden: “De mens speelt een cruciale rol in de digitale veiligheidsketen en die schakel moet daarom versterkt of anderzijds gefaciliteerd worden. Een van de gezamenlijke doelen die we hebben binnen dit Expertisenetwerk is om een landelijke monitor cyberincidenten op te bouwen en te onderhouden, en lab-omgevingen in te richten waarbinnen experimenten en simulaties kunnen worden uitgevoerd die daaraan bijdragen.”

Samenwerking in de regio

De betrokken hogescholen staan in de eigen regio continu in contact met de maatschappelijke partners zoals bedrijven, koepelorganisaties en gemeenten. Zo vloeien de onderzoeksresultaten straks naar het hele mkb, het grootbedrijf, de overheid en burgers.

Over de SPRONG-subsidie

Om de kwaliteit en impact van het hbo-onderzoek in Nederland te bevorderen, financiert het Regieorgaan SIA, onderdeel van de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) dit onderzoek en stimuleert het de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen. Eén van die SIA-financieringsstromen is de SPRONG-subsidie. De subsidie is bedoeld om bestaande en succesvolle samenwerking verder te ontwikkelen en heeft een looptijd van acht jaar.

Bronnen: NHL Stenden, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Saxion, ICT/Magazine

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics