Home Thema's Beveiliging en privacy Tien experts uit de IT-industrie over post-corona trends
Beveiliging en privacy

Tien experts uit de IT-industrie over post-corona trends

post-corona
Achtergrond

Hoe ziet IT post-corona eruit? En wat zijn daarbij de belangrijkste trends? Tien experts uit de IT-industrie delen hierover hun visie. Een terugkerend thema is meer aandacht voor privacy en veiligheid. De experts die aan het woord kwamen zijn onder andere werkzaam bij Citrix, Workday en Zoom.

Fermín J. Serna, CISO bij Citrix

Fermín J. Serna gaat in op de toenemende gevaren van cybercriminaliteit bij een hybride bedrijfsvoering. Securityteams kunnen volgens hem niet stil blijven zitten. “Security moet slimmer en creatiever worden. Machine Learning en Artificial Intelligence kunnen bijvoorbeeld realtime inzicht bieden in gebruikersgedrag en toegangspogingen. Securityteams kunnen deze inzichten gebruiken om beveiligingsincidenten, atypisch gedrag en beleidsovertredingen automatisch te detecteren en systemen te controleren op kwetsbaarheden. De tijd dat firewalls de grenzen van een organisatie bepalen, ligt ver achter ons. Door de massale migratie naar de cloud en de omschakeling naar decentraal werken, zijn de grenzen zo goed als verdwenen. VPN-oplossingen bieden in deze situatie onvoldoende bescherming. CISO’s zullen dan ook meer overstappen op Zero Trust-beveiliging.”

Martin van Son, Senior Account Executive bij Infoblox.

Van Son ziet eveneens deze vervaging van grenzen in cybersecurity en pleit voor een Zero Trust-aanpak. “De traditionele firewalls en VPN’s zijn nog steeds belangrijk, maar decentraal werken vraagt om andere verdedigingslinies, die onder andere gericht zijn op DDI (DNS, DHCP en IPAM) en die kritische inzichten bieden in het netwerk nu organisaties op afstand zijn gaan werken. Wat je ook doet, het advies luidt: plan for the worst, hope for the best.” Om de ernst van beveiliging te onderstrepen, haalt Van Son de auto-industrie aan. “Steeds meer auto’s zijn verbonden met het internet om de geolocatie te bepalen en updates van routekaarten te downloaden. Wanneer een cybercrimineel toegang krijgt tot zo’n systeem waar duizenden auto’s gebruik van maken, kan dat leiden tot catastrofale gevolgen.”

Brett Beranek, Vice President en General Manager Security & Biometrics bij Nuance Communications.

Brett Beranek voorziet een toekomst zonder wachtwoorden. “Wachtwoorden en pincodes zijn eigenlijk vreselijk ouderwets. Nu mensen steeds meer gebruik maken van online kanalen om te bankieren, te winkelen én te werken, is een meer geavanceerde en veilige gebruikerservaring nodig. Wachtwoorden hebben gebruikers jarenlang een vals gevoel van veiligheid gegeven. Elke keer dat je een wachtwoord invoert, is een kans om gegevens te stelen. Organisaties zullen daarom nieuwe manieren moeten vinden om identiteiten te verifiëren die beter passen bij modern technologiegebruik. Biometrie is hier een goed voorbeeld van.”

Chris Wysopal, CTO en oprichter van Veracode.

Chris Wysopal ziet dat DevSecOps ook het komende jaar onmisbaar zal zijn voor veilige applicaties. “Forrester voorspelt dat in 2021 $950 miljard zal worden uitgegeven aan software. Het is duidelijk dat applicaties de ruggengraat van moderne organisaties zijn geworden, maar ook een van hun grootste risicobronnen. Daarom is het belangrijk dat ontwikkelaars security in hun proces integreren, zodat kwetsbaarheden kunnen worden verholpen voordat applicaties worden uitgerold. ‘Security-as-code’ is dan ook een belangrijke pijler van softwarebeveiliging.”

Marc Guardiola, CISO bij Secure managed IT service provider Solvinity. 

Meer aandacht voor security in een vroeger stadium kan een wereld van verschil maken, beaamt Marc Guardiola. “Veel securityincidenten hebben minder te maken met handige hackers, dan met organisaties die simpelweg hun basis niet op orde hebben. Security by design kan veel ellende voorkomen, net als een strikt beleid voor patches en updates. Helaas ontbreekt het bij veel organisaties aan inzicht in dat soort zaken, zodat ze geen realistische inschatting kunnen maken van hun eigen kwetsbaarheid.” 

Ali Ghodsi, CEO en medeoprichter van Databricks

De groei van de cloud is onvermijdelijk, zegt Ali Ghodsi. “Vrijwel elke onderneming zal een belangrijk deel van haar activiteiten in de cloud regelen. Bovendien zijn meer en meer organisaties actief op meer dan één cloudplatform. De redenen hiervoor verschillen en kunnen draaien om wettelijke vereisten, risicospreiding, meer onderhandelingskracht of het vermijden van lock-in. Het resultaat is hetzelfde: meer organisaties gaan op zoek naar oplossingen die data van meerdere cloudplatforms in een geïntegreerde ervaring bundelen.” 

Max van Eeghen, Director Benelux, Nordics en Israël bij Boomi

Omdat de realiteit is dat vooralsnog data uit tal van verschillende bronnen bijeen wordt gebracht, is integratie het sleutelwoord, aldus Max van Eeghen. “Veel organisaties werken voorlopig nog met een grote verscheidenheid aan systemen, van on-premises legacy tot de laatste SaaS-oplossingen uit de cloud. Daar zijn we echt niet zomaar vanaf. Om stappen te zetten op het gebied van data-analyse en AI/ML is het essentieel dergelijke oplossingen op een goede manier met elkaar te integreren, zodat ze elkaar versterken in plaats van tegenwerken.” Een andere trend die Van Eeghen constateert, is de vraag naar geavanceerde IT-oplossingen die ook door niet-IT’ers te doorzien en te gebruiken zijn. “Low-code- oplossingen stellen business users in staat om, samen met IT, veel sneller slimme oplossingen te verzinnen die directe impact hebben op de bedrijfsvoering.” 

Tim Minahan, CMO Citrix.

Tim Manahan ziet dat de komende jaren hard gewerkt wordt om het leven van werknemers met behulp van IT eenvoudiger te makens: “De betrokkenheid van werknemers neemt toe naarmate technologie en AI tijdrovende, alledaagse taken overnemen. 83 procent van de professionals denkt dat in 2035 laagwaardige taken door technologie zullen zijn geautomatiseerd, waardoor werknemers zich kunnen richten op het zinvolle werk dat ze willen doen en waarvoor ze worden betaald.”

Henry Barenholz, country manager Nederland bij Workday.

Voor Henry Barenholz is gezonde samenwerking tussen mens en technologie essentieel: “Wij zien hoe een goede, gebruiksvriendelijke oplossing zelfs ogenschijnlijke tegenpolen als de Finance- en HR-afdeling bij elkaar brengt. En als die afdelingen, die samen de ruggengraat vormen van de organisatie, data gaan delen en analyseren, is dat op zijn beurt weer een aanjager voor innovatie in de hele organisatie.” Bovendien zorgt een gedeeld platform voor inzichten die een organisatie zowel financieel als persoonlijk een stuk gezonder kan maken. “Goede data-analyse helpt werkgevers beter voor hun mensen te zorgen, door ze niet alleen het juiste groeipad aan te bieden, maar het ook tijdig te signaleren als het wat minder met ze gaat.”

Axel Albrecht, Manager Sales Engineering bij Zoom.

Het bevorderen van samenwerking en betrokkenheid is niet alleen een technologische uitdaging, maar ook een prominent communicatievraagstuk, zegt Axel Albrecht. “Vervagende bedrijfsgrenzen kunnen interne communicatieprocessen verstoren, maar bieden ook kansen om ze te intensiveren. Niet alleen formele vergaderingen of de enkele pubquiz, maar ook trainingssessies, ‘Town Hall Meetings’, en gesprekken over geestelijke gezondheid en welzijn zullen steeds meer als vanzelfsprekend via video verlopen.”

Lees hier het artikel van Baaz.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl