Home Thema's Beveiliging en privacy Nederland tweede in Europa bij meldingen datalekken na invoering van AVG
Beveiliging en privacy

Nederland tweede in Europa bij meldingen datalekken na invoering van AVG

Nieuws

Nederland is tweede in Europa in het aantal gemelde datalekken sinds de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in mei 2018. Als je kijkt naar absolute getallen neemt Nederland de tweede plek in na Duitsland (77.747 en 66.527 incidenten), als je kijkt naar relatieve getallen – meldingen per hoofd van de bevolking – neemt Nederland na Denemarken de tweede plaats in: 155,6 en 150 meldingen per 100.000 inwoners.

De cijfers zijn afkomstig uit het jaarlijkse rapport van internationaal advocatenkantoor DLA Piper over geldboetes en datalekken in verband met de AVG voor de 27 lidstaten van de Europese Unie plus het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Sinds de invoering van de AVG op 25 mei 2018 zijn in totaal meer dan 281.000 datalekken in verband met persoonsgegevens gemeld aan toezichthouders.

In Nederland legde de Autoriteit Persoonsgegevens voor 2,5 miljoen euro aan boetes op. Koploper in de ranglijst is de Italiaanse toezichthouder met in totaal ruim 69,3 miljoen euro aan opgelegde boetes sinds de toepassing van de AVG. Ook Duitsland en Frankrijk kennen een hoog totaal boetebedrag met in totaal respectievelijk 69,1 miljoen en 54,4 miljoen euro. Het totale aantal dagelijkse kennisgevingen van datalekken in Europa steeg voor het tweede jaar op rij met dubbele cijfers: 331 meldingen per dag sinds 28 januari 2020 tegen 278 meldingen in het jaar daarvoor, een stijging van negentien procent.

Richard van Schaik, Privacy partner bij DLA Piper, heeft wel een verklaring voor het relatief milde boetebeleid van Nederland: “Ik denk dat organisaties na de invoering van de AVG eerst de tijd kregen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving en dat er nu ook daadwerkelijk wordt opgetreden. Er zijn ook geen excuses meer voor organisaties en bedrijven om niet te voldoen.” In een aantal bezwaren tegen opgelegde boetes werd door de rechter de hoogte van de boete fors verlaagd. Het is voor organisaties dan ook vaak raadzaam om bezwaar aan te tekenen, volgens Van Schaik. “De toezichthouder heeft bij de invoering van de AVG een boetebeleid opgesteld, dat in een aantal rechtszaken nu voor het eerst door de rechter wordt getoetst. Een aantal bezwaren is al succesvol geweest, dus het kan absoluut de moeite waard zijn om dit te doen.”

Lees hier het volledige nieuwsbericht op de website van DLA Piper. Het (Engelstalige) rapport is hier op te vragen.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!