Home Thema's Beveiliging en privacy Microsoft verwijdert individuele productiviteitsscores na kritiek privacy-experts
Beveiliging en privacy

Microsoft verwijdert individuele productiviteitsscores na kritiek privacy-experts

microsoft
Nieuws

Microsoft gaat de individuele productiviteitsscores verwijderen uit de tool Microsoft Productivity Score. Daarmee reageert het bedrijf op felle kritiek van privacy-experts. Met de functie konden werkgevers per werknemer inzicht krijgen in het gebruik van Microsoft-producten.

Het bijhouden van productiviteitsscores van werknemers is verboden, zo meldt de FNV op 28 september 2020. “Het is in strijd met de privacywetgeving, die is vastgelegd in de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Zelfs als jij schriftelijk toestemming geeft voor het monitoren van je computergebruik mag het niet. Omdat je als werknemer in een afhankelijkheidspositie zit ten opzichte van je werkgever. De toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat er dan van uit dat die toestemming niet vrijelijk is gegeven. Alleen onder strikte voorwaarden is het controleren van werknemers toegestaan. Zoals bij een vermoeden van een strafbaar feit of overtreding van bedrijfsvoorschriften. Hiervoor moet de werkgever in ieder geval eerst de OR om instemming vragen. De OR heeft namelijk instemmingsrecht als de werkgever voorzieningen wil invoeren, wijzigen of intrekken waarmee hij de aanwezigheid, het gedrag of de prestaties van werknemers kan controleren. Ook moet de werkgever zijn medewerkers hierover informeren.” 

Privacyexperts waren dan ook uitermate kritisch. Zoals de Oostenrijkse digital rights activist Wolfie Christl, die in een tweet stelt dat Microsoft van de tool Microsoft Productivity Score een complete surveillancetool maakt. De Deense programmeur David Heinemeier Hansson van Basecamp is al even verontwaardigd. De tool is volgens hem een “hellhole”: “Het woord dystopisch is niet sterk genoeg om te beschrijven wat Microsoft hier doet.”

Jared Spataro, Corporate Vice President for Microsoft 365, heeft nu in een blogpost op 1 december laten weten dat de tool Microsoft Productivity Score is aangepast. “We hadden een functie toegevoegd waarmee gebruikersnamen en gerelateerde acties over een periode van 28 dagen zichtbaar waren. Als reactie op feedback van de afgelopen week verwijderen wie die functie volledig.”

In plaats daarvan krijgt een werkgever alleen inzicht in een productiviteitsscore die is gebaseerd op gebundelde gegevens van meerdere personen. “Niemand in de organisatie kan de productiviteitsscore gebruiken om toegang te krijgen tot informatie over hoe een individu in Microsoft 365 apps en diensten gebruikt.”

Bron: NU.nl

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek