Home Thema's Beveiliging en privacy Nederland minder ambitieus op het gebied van cyberveiligheid dan rest wereld
Beveiliging en privacy

Nederland minder ambitieus op het gebied van cyberveiligheid dan rest wereld

Cyberveiligheid
Nieuws

Op het gebied van cyberveiligheid is Nederland minder ambitieus dan de rest van de wereld. Dat blijkt uit het onderzoek Global Digital Trust Insights Survey 2021 – The Netherlands van accountants- en advieskantoor PwC onder business en technologie leidinggevenden.

Enkele opvallende cijfers:

  • Wereldwijd komt cyberveiligheid bij de helft van de business en technologie leidinggevenden hoger op de agenda door corona, tegenover één derde in Nederland.
  • Bijna 20% denkt dat corona geen effect heeft op cyberveiligheid, tegenover nog geen 5% wereldwijd.
  • Van de Nederlandse business en technologie leidinggevenden denkt 46% dat een ransomware aanval met gijzelingssoftware waarschijnlijk is, tegenover 57% wereldwijd.
  • Nederland is met 44% minder angstig voor een grote desinformatiecampagne, ten opzichte van 54% wereldwijd.
  • Nederland schat de waarschijnlijkheid van een cyberaanval door een statelijke actor op 31% tegenover 48% wereldwijd.

“Deze verschillen kunnen veroorzaakt worden omdat we goed zijn in preventieve controlemaatregelen in Nederland die voorkomen dat een aanval plaatsvindt of omdat dat we denken dat we geen aantrekkelijk doelwit zijn voor cybercriminelen”, zegt Angeli Hoekstra, cybersecurityspecialist bij PwC. “Dat zie je nu terug in de cijfers. Ondervraagde leidinggevenden in Nederland geven wel aan dat de impact van een succesvolle aanval groot is, maar we schatten de waarschijnlijkheid van dit risico lager in.”

Ook op het gebied van ontwikkeling is de trend van achtergebleven ambities van Nederlandse leidinggevenden te zien:

  • 42% verwacht een stijging van het cyberbudget, tegenover 55% wereldwijd.
  • Nog geen vijfde van de Nederlandse leidinggevenden geeft aan dat de veiligheidsplannen continue worden geüpdatet en getest, tegenover een derde wereldwijd. 
  • Nog geen derde van de geïnterviewde leidinggevenden test op veerkracht bij een eventuele grote aanval, tegenover meer dan 40 procent wereldwijd.
  • Voor persoonlijke ontwikkeling en onderwijs trekken Nederlandse leidinggevenden ook minder tijd uit. Maar 17% geeft aan zeven tot meer dan tien uur per week hieraan te besteden, tegenover 36% wereldwijd.

Volgens Hoekstra komt de positie van Nederland als het gaat om cyberveiligheid komt onder vuur te liggen met deze cijfers: “We moeten de realiteit onder ogen zien dat we weldegelijk kwetsbaar zijn en een makkelijk doelwit ten opzichte van de rest van de wereld als we onze weerbaarheid niet vergroten. Cybercriminelen kiezen hun slachtoffer natuurlijk ook uit op waar het makkelijk is binnen te komen.”

Volgens het rapport is Nederland wel bezig met het plannen en implementeren van manieren om de cyberweerbaarheid te verhogen. De ambitie bestaat om beter samen te werken tussen cyber met de business, het scherper kwantificeren van cyberrisico’s en het overgaan op het real time inschatten van het dreigingsniveau en fraudedetectie. Verder geven de professionals aan dat zij graag willen investeren in nieuwe technologieën en dat deze investeringen ook worden gekoppeld aan de bedrijfsresultaten.    

Lees hier het persbericht van PwC over het onderzoek Global Digital Trust Insights Survey 2021 – The Netherlands.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Verras de student met een persoonlijke leerroute