Home Thema's Beveiliging en privacy Nederlanders vinden dat kinderen steeds meer risico’s online lopen
Beveiliging en privacy

Nederlanders vinden dat kinderen steeds meer risico’s online lopen

Nieuws

Kinderen lopen steeds meer risico’s online. Dat vindt 91 procent van de Nederlanders. Bovendien denkt 77 procent online sexueel kindermisbruik een wijdverspreid probleem is in Nederland. Daarom steunt 78 procent een wet die online providers verplicht om online sexueel kindermisbruik te voorkomen. Dat blijkt uit de Flash Eurobarometer 532 Protection of children against online sexual abuse.

Bijna twee derde van de Nederlanders (62 procent) vindt de mogelijkheid om kindermisbruik op te kunnen sporen belangrijker dan online privacy. Een derde (33 procent) vindt beide zaken even belangrijk.

Steun voor tools

In lijn met deze uitkomsten is er in Nederland ook steun voor tools en service providers, die online seksueel kindermisbruik opsporen:

  • 89 procent steunt tools die automatisch afbeeldingen en video’s detecteren van materiaal dat al bij de politie bekend is over seksueel kindermisbruik, om zo te identificeren waar deze beelden en video’s online worden gedeeld.
  • 80 procent steunt de inzet van op AI gebaseerde tools die opsporen welke nieuwe afbeeldingen en video’s van online seksueel kindermisbruik online worden gedeeld.
  • 79 procent steunt de inzet van op AI gebaseerde tools om grooming of dreigend online seksueel kindermisbruik op te sporen.
  • 84 procent steunt service providers bij het opsporen van materiaal van seksueel kindermisbruik en van groominggesprekken in mails of chats wanneer er op een bepaald platform een fors risico bestaat op seksueel kindermisbruik.
  • 80 procent steunt service providers wanneer ze dit doen bij platforms die end-to-end encryptie gebruiken.

Voor het onderzoek interviewde de EU in juni en juli 2023 26.270 inwoners uit 27 landen. Van hen kwamen 1004 uit Nederland. De Nederlandse percentages zijn over het algemeen vergelijkbaar met de Europese percentages.

Zorgen terecht

Dat Nederlanders en andere Europeanen zich niet voor niets zorgen maken, laat het onderzoek ‘Geschatte blootstelling van kinderen aan ongewenst online seksueel gedrag en de gerelateerde risicofactoren’ van WeProtect Global Alliance zien. Dit onderzoek vond plaats onder 18-jarigen die als kind regelmatig toegang tot internet hadden. De belangrijkste uitkomsten:

  • 68 procent van de respondenten had vóór dat ze 18 jaar werden ten minste één van de vier soorten ongewenst online seksueel gedrag ervaren.
  • 56 procent heeft seksueel expliciete inhoud ontvangen van een volwassene die ze kenden of iemand die ze niet kenden.
  • 31 procent is door een volwassene die ze kenden of iemand die ze niet kenden gevraagd om een deel van hun online seksueel expliciete interacties geheim te houden.
  • 33 procent heeft meegemaakt dat iemand zonder zijn/ haar toestemming seksueel expliciete beelden en/of video’s van hem/haar deelde.
  • 55 procent werd gevraagd om online iets seksueel expliciets te doen waarbij ze zich ongemakkelijk voelden of wat ze niet wilden doen.

Bron: EU, ICT Magazine

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library