Home Thema's Beveiliging en privacy Nederlandse jongeren en jongvolwassenen vaker slachtoffer van phishing
Beveiliging en privacy

Nederlandse jongeren en jongvolwassenen vaker slachtoffer van phishing

Achtergrond

Jongeren en jongvolwassenen (18 tot en met 24 jaar) ontvangen ongeveer evenveel phishingmails als de andere leeftijdsgroepen. Toch worden ze vaker slachtoffer en lopen ze ook vaker financiële schade op. Deze groep onderschat ook het risico dat ze slachtoffer worden van bijvoorbeeld identiteitsfraude of een datalek. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Mimecast onder 1000 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot en met 55 jaar. Mimecast onderscheidde vier groepen: 18-24, 25-34, 35-44 en 44-55.

Enkele opvallende uitkomsten:
  • Bijna een derde van de 18- tot 24-jarigen komt minstens één keer per maand via een phishingmail op een nepsite terecht. Dit geldt voor slechts 22% van de 35- tot 44-jarigen en voor 11% van de 44- tot 55-jarigen.
  • Driekwart van de Nederlanders denkt dat iedereen slachtoffer kan worden van cybercriminaliteit. Slechts 68% van de 18- tot 24-jarigen is het daarmee eens. 
  • Veel jongeren (56%) verwachten niet dat hun identiteit in de komende 12 maanden gestolen wordt, een beduidend hoger percentage dan het gemiddelde (45%).
  • Slechts twee derde (66%) van de 18- tot 24-jarigen zegt de risico’s rondom phishing en spoofing te begrijpen. 25- tot 34-jarigen scoren met 78% een stuk beter op dit punt, net als 35- tot 44-jarigen (75%) en 45- tot 55-jarigen (79%).

Nederlandse jongeren en jongvolwassen zijn overigens geen uitzondering. Onderzoek van Mimecast in andere Europese landen zoals België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk liet een vergelijkbaar onderzoek zien.

Sander Hofman van Mimecast heeft een mogelijke verklaring: “De jongere generaties zijn opgegroeid met technologie en zien het misschien minder als een bedreiging. Of ze zijn meer geneigd de risico’s te accepteren. Wat ons betreft moet op scholen veel meer voorlichting worden gegeven over de gevaren van phishing en nepsites. We moeten jongeren leren hoe ze een aanval kunnen herkennen en hoe ze moeten handelen als ze slachtoffer worden. Dat is een belangrijke vaardigheid, zowel zakelijk als privé.”

Omdat jongeren voortdurend online zijn en hun contacten vaak via sociale media gaan, heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie (het CCV) veel preventieve activiteiten voor jongeren ontwikkeld. Doel is om jongeren bewust te maken van de risico’s die ze lopen en te laten zien wat gewenst/ongewenst gedrag is.

Een greep uit het CCV-aanbod:

Bronnen: Infosecurity Magazine en CCV.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek