Home Thema's Beveiliging en privacy Nederlandse overheid wil cyberrijbewijs voor alle basisscholen
Beveiliging en privacy

Nederlandse overheid wil cyberrijbewijs voor alle basisscholen

Nieuws

Om te voorkomen dat kinderen het slachtoffer van cybercrime worden wil de Nederlandse overheid een cyberrijbewijs voor alle basisscholen. Momenteel loopt er een pilot op vijftien scholen in vier steden. Het cyberrijbewijs richt zich op de groepen 7 en 8.

Het rijbewijs wordt ontwikkeld door de Nederlandse overheid en private partijen, staat in de Kamerbrief ‘Integrale aanpak online fraude’ van 8 juli. De brief benoemt vijf pijlers van de aanpak:

 • Preventie.
 • Technische barrières.
 • Slachtofferhulp.
 • Opsporing en vervolging.
 • Expertise en informatiedeling.  

Het cyberrijbewijs valt onder de bestaande acties van de eerste noemer, Preventie – Het vergroten van de bewustwording omtrent online fraude en veiligheidsmaatregelen die burgers zelf kunnen treffen. Minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz-Zegerius schrijft in de brief dat de pilot cyberrijbewijs is gestart om daderschap en slachtofferschap in het digitale domein te voorkomen. Binnen deze pilot wordt in het basisonderwijs onderwezen over verschillende vormen van online criminaliteit, waaronder online fraude. Na de pilotfase wordt het cyberrijbewijs beschikbaar voor alle scholen in het basisonderwijs, waarbij het programma wordt aangeboden via verschillende onderwijsplatforms. 

Voorlichting Halt voor middelbare scholen

Een andere bestaande actie bij Preventie is voorlichting op scholen door Halt. Halt heeft tezamen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid de voorlichting ‘online fraude en cybercrime’ gemaakt die wordt gegeven door medewerkers van Halt op middelbare scholen.  Met de les wil Halt leerlingen bewust maken van de risico’s van online fraude en cybercriminaliteit. Wat mag je online wel en niet doen? De les gaat ook in op de gevolgen voor slachtoffers, daders en de omgeving. Als laatste wil Halt met de les de leerlingen helpen om online fraude en cybercrime te herkennen en voorkomen. Hiervoor krijgen leerlingen handelingsperspectieven aangereikt.

De voorlichting gaat met leerlingen in op de volgende onderwerpen van online fraude en cybercriminaliteit:

 • Geldezels
 • Identiteitsfraude
 • Aan- en verkoopfraude
 • Hulpvraagfraude
 • Phishing
 • Hacken

Door middel van een quiz, video’s en casuïstiek gaat Halt het gesprek aan met leerlingen. Aan het einde van de les kunnen de leerlingen een QR code scannen die ze verwijst naar een hand-out met extra informatie en tips.

Lees hier het bericht dat VOS/ABB over het cyberrijbewijs basisscholen schreef. Lees hier het bericht van Tweakers over dit onderwerp.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek