Home Thema's Beveiliging en privacy Onderwijsbestuurders juridisch verantwoordelijk voor cyberveiligheid (video)
Beveiliging en privacy

Onderwijsbestuurders juridisch verantwoordelijk voor cyberveiligheid (video)

Nienke Bernard
Blog

Wat als je als onderwijsinstelling te maken krijgt met ICT-problemen zoals een datalek of cybercriminaliteit? En wie is daar dan juridisch verantwoordelijk voor? En wat kun je doen om jouw instelling beter te beschermen? Hierover gaat Ronnie Overgoor in gesprek met IT-advocaat Nienke Bernard van Greenberg Traurig.

Het interview met Nienke Bernard is naar aanleiding van het onderzoek dat Kantar over de stand van zaken rondom cyberveiligheid in het onderwijs heeft uitgevoerd in opdracht van Breens Network. Download de whitepaper met de volledige onderzoeksrapportage gekoppeld aan een visie op digitalisering in het onderwijs.

Timestamps

00:00 – Nienke Bernard
01:30 – Serieuze cyberaanvallen
02:04 – Problematiek
02:58 – Juridische verantwoordelijkheid
03:25 – AVG
05:03 – Aansprakelijkheid
07:55 – Aanval voorkomen

Onderwijsinstelling is een snoepwinkel voor cybercriminelen

Als onderwijsinstelling beheer je ontzettend veel kwetsbare informatie en gegevens over alle huidige en oud-leerlingen. Er valt voor criminelen veel te halen. Het is daarom van groot belang dat je als organisatie maatregelen treft. De nieuwe AVG geeft de standaard aan waaraan je moet voldoen. Pas daar je beleid op aan en zorg dat je van alle kanten beschermd bent. Breng in kaart wat de risico’s zijn en leid je mensen op. Leer docenten en studenten wat wel en niet kan. Dat verlaagt het risico aanzienlijk.

Aansprakelijkheid

Wat betreft aansprakelijkheid zijn het de onderwijsinstellingen zelf die verantwoordelijk zijn. ‘Het bestuur wordt niet snel aansprakelijk gehouden, evenals dat er geen sprake zal zijn van persoonlijke aansprakelijkheid.’ Het kort door de bocht én juridische antwoord op de vraag wie er verantwoordelijk is? Nienke: ‘Dat hangt ervan af.’

Nienke Bernard

Nienke Bernard is IT-advocaat bij firma Greenberg Traurig. Ze heeft gewerkt aan een grote verscheidenheid aan technologietransacties, waaronder outsourcing, licentieverlening en joint ventures. Zij heeft bijzondere expertise op het gebied van privacy recht en contractenrecht.

7DTV

In de 7DTV-serie Breens gaat Ronnie Overgoor in opdracht van Breens in gesprek met professionals over digitalisering en innovatie in het onderwijs. 7DTV is het grootste video interviewplatform voor ondernemend Nederland. Op dit platform vind je meer dan 1000 inspirerende interviews. Gratis en 24 uur per dag on-demand beschikbaar.

Delen:
Breens reacties

Wil je een reactie plaatsen? Je bent op dit moment niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Als je je reactie direct geplaatst wilt hebben, of meld je aan.

Reacties:

Voer hier je reactie opmerking in
Voer je naam in

Ronnie is dagvoorzitter en presentator van beroep. Een vak dat hij al jaren met veel plezier uitoefent. Ooit begonnen als internetpionier, behoort hij tot de top van Nederland en werd eerder genomineerd als dagvoorzitter van het jaar. Daarnaast runt hij het YouTube en podcast kanaal 7DTV. Hij maakt daar gesprekken met ondernemende professionals en voor Breens zet hij de focus op onderwijsinnovatie.
Trending topics
Huidig onderwijsbeleid vergroot kansenongelijkheid
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl