Home Thema's Beveiliging en privacy Nog geen verhoogde digitale dreiging voor po, vo en mbo vanwege oorlog in Oekraïne
Beveiliging en privacy

Nog geen verhoogde digitale dreiging voor po, vo en mbo vanwege oorlog in Oekraïne

Nieuws

De oorlog in Oekraïne leidt wel tot meer algemene digitale aanvallen, maar niet tot verhoogde digitale dreiging voor po, vo en mbo. Dat schrijft Kennisnet. Daarom zijn specifieke maatregelen voor onderwijsinstellingen niet nodig, maar onderstreept de toename van digitale aanvallen in het algemeen wel het belang van generieke cybersecuritymaatregelen in het onderwijs.

Kennisnet heeft een speciale landingspagina over het organiseren van informatiebeveiliging en privacy en wijst erop dat scholen wettelijk verplicht zijn dit te regelen. Ook staat Kennisnet in contact met SURF en het Digital Trust Center en monitort het de berichtgeving over digitale aanvallen van het Nationaal Cyber Security Centrum.

Onbetrouwbare situatie

Kennisnet heeft daarnaast zes stappen opgesteld, wanneer onderwijsinstellingen toch te maken krijgen met een situatie die ze niet vertrouwen:

  1. Blijf kalm.
  2. Maak een logboek waarin u alle acties en activiteiten vastlegt.
  3. Analyseer wat er precies aan de hand is.
  4. Bepaal de omvang van de situatie.
  5. Neem contact op met uw ict-afdeling, ict-beheerpartij of met de helpdesk van het systeem dat niet goed functioneert en deel de informatie die u heeft verzameld.
  6. Wanneer u een probleem ervaart met een toepassing die onder beheer van de school valt, zorg er dan voor dat de toepassing of de server waar deze op draait geen contact meer kan maken met het netwerk en internet.

Bron: Kennisnet.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek