Home Thema's Beveiliging en privacy Onderwijs bij ROC Mondriaan ging ondanks computerhack door
Beveiliging en privacy

Onderwijs bij ROC Mondriaan ging ondanks computerhack door

Cyberveiligheid
Nieuws

Vier maanden na een grote computerhack is ROC Mondriaan uit Leiden er trots op dat het onderwijs gewoon is doorgegaan. In een afsluitend bericht bedankt de instelling iedereen voor zijn flexibiliteit en doorzettingsvermogen tijdens de hack, die op 10 augustus begon en op 21 augustus ontdekt werd.

De hackers kregen toegang tot het netwerk van ROC Mondriaan door misbruik van een studentaccount en met ‘brute-force aanvallen’ (steeds wachtwoorden en encryptiesleutels uitproberen). Ze stalen vervolgens gegevens en versleutelden bestanden. Daarbij ging het vooral om bedrijfsinformatie en algemene persoonsgegevens.

Databases als Magister niet betrokken

De hackers verkregen weinig echt gevoelige persoonlijke informatie. Ook databases van ROC Mondriaan zoals Magister, PortalPlus en Presto waren niet betrokken bij de hack. De schooldirecteuren hebben contact opgenomen met iedereen van wie persoonlijke informatie was gestolen. De school besloot destijds geen losgeld te betalen aan de hackers en kreeg voor die principiële keuze veel lof.

Speciale FAQ-pagina over de computerhack

ROC Mondriaan is druk bezig met het opnieuw opbouwen van de systemen en gebruikt daarbij de nieuwste beveiligingssystemen. Omdat ROC Mondriaan zich kan voorstellen dat er nog altijd vragen zijn, is er ook een speciale pagina met vragen en antwoorden over de hack bij ROC Mondriaan.

Bron: MBO•today

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Zo weet je zeker, dat je veilig mailt (volgens de AVG)
Kabinet pakt regie op digitalisering
Toekomstperspectief op digitaal toetsen en beoordelen