Home Thema's Beveiliging en privacy Onderwijssector voornaamste doelwit van cyberattacks
Beveiliging en privacy

Onderwijssector voornaamste doelwit van cyberattacks

Nieuws

De onderwijssector is in het derde kwartaal van 2022 het meeste getroffen door cyberattacks. Dat blijkt uit het Quarterly Report: Incident Response Trends in Q3 2022 van Cisco Talos, een van ’s werelds grootste private threat intelligence-teams.

Na onderwijs volgden de financiële sector, overheid en energiesector. Het was voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2021 dat telecommunicatie niet het belangrijkste doelwit was van cyberattacks. In het rapport staat ook dat ransomware en voorbereiding op ransomware-aanvallen 40% procent van het totaal aantal bedreigingen van afgelopen kwartaal vormden.

Gebrek aan multi-factor autenticatie

Uit het kwartaalrapport van Cisco Talos blijkt verder dat een gebrek aan multi-factor authenticatie (MFA) één van de grootste belemmeringen is voor een goede cybersecurity. De onderzoekers zien regelmatig ransomware- en phishing-incidenten voorbijkomen, die voorkomen hadden kunnen worden als MFA op de juiste manier was ingeschakeld.

Het is ook belangrijk dat organisaties accounttoegang goed uitschakelen, nadat een medewerker niet meer actief is voor een organisatie. Wanneer dit niet gebeurt, blijven de accounts namelijk actief en kunnen aanvallers deze accounts gebruiken om binnen te komen.

Bronnen: Cisco Talos en ICT/Magazine

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!