Home Thema's Beveiliging en privacy Oorlog in Oekraïne – digitale risico’s voor het onderwijs (video)
Beveiliging en privacy

Oorlog in Oekraïne – digitale risico’s voor het onderwijs (video)

Blog

Oekraïne bevindt zich in het hart van de digitale oorlogsvoering. De gevolgen daarvan beperken zich niet tot de Oekraïense landsgrenzen. In deze video praten Dave Maasland van ESET Nederland en Charles Stork van Breens Network over de digitale oorlog in Oekraïne en welke risico’s en cyberdreiging daaruit voortkomen voor Nederland in het algemeen en het Nederlandse onderwijs in het bijzonder.

Digitale oorlog in Oekraine

Oekraïne bevindt zich als sinds 2014 in het hart van de digitale oorlogsvoering. Onder andere met meerdere (geslaagde) pogingen om energiecentrales volledig stil te leggen. De gevolgen voor de bevolking zijn enorm. En niet alleen, omdat er op dat moment geen stroom is. Het heeft ook een belangrijk psychologische component in zich. Namelijk dat een ander land kan besluiten om het licht uit te doen, keer op keer.

Risico’s voor Nederland

De risico’s voor Nederland van de digitale oorlog in Oekraïne komen voort uit 3 belangrijke elementen.

  • De vitale infrastructuur van Oekraïne, zoals de stroomvoorziening, staat niet op zich. Het is verbonden met de vitale infrastructuur van andere landen.
  • Een cyberoorlog kan ook onbedoeld overslaan op andere landen. We zijn immers 1 internet.
  • Steeds meer mensen hebben toegang tot digitale wapens en gaan zich er mee bemoeien. De digitale oorlogsvoering wordt daardoor ondoorzichtig.

Het is geen reden om in paniek te raken in Nederland, maar we moeten ons wel goed voorbereiden.

Risico’s voor het Nederlandse onderwijs

IT is de digitale levensader van het onderwijs geworden. Zonder IT is er geen onderwijs. Tegelijkertijd maken onderwijsinstellingen een grote kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Per ongeluk, omdat de systemen van scholen nu eenmaal verbonden zijn met het internet. En bewust, omdat cybercriminelen de waarde zien van de data. Toch is het geen security-probleem. Het gaat om de continuïteit van de onderwijsinstelling.

Over Dave Maasland

Dave Maasland is directeur van Eset Nederland en expert op het gebied van cybersecurity. Vanuit die expertise schuift hij regelmatig aan bij verschillende radio- en Tv-programma’s.

Over Charles Stork

Charles Stork is Chief Partner Officer bij Breens Network. Hij werkt al ruim 20 jaar op het snijvlak van IT en onderwijs en weet als geen ander waar het onderwijs tegenaan loopt bij IT-security.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Maatwerk dankzij modulaire opbouw opleiding ROC Friese Poort