Home Thema's Beveiliging en privacy Overheid start campagne voor inschakelen tweestapsverificatie
Beveiliging en privacy

Overheid start campagne voor inschakelen tweestapsverificatie

Overheid start campagne voor inschakelen tweestapsverificatie
Nieuws

De overheid is een campagne gestart – Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig – om Nederlanders te stimuleren tweestapsverificatie in te stellen voor e-mail en andere accounts. De campagne startte op 6 februari op Safer Internet Day op het Nova College in Haarlem. Op Safer Internet Day wordt wereldwijd aandacht gevraagd om van het internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen, vooral voor kinderen en jongeren.

Dubbelcheckpoint op scholen

Op het Nova College werd aan studenten op een Dubbelcheckpoint gevraagd of ze al inloggen in twee stappen hadden ingesteld voor mail. Zo nee, dan kregen ze hulp van onder meer studenten van het Nova College die de opleiding ‘Expert IT systems and devices’ volgen. Bij deze opleiding is cybersecurity een belangrijk onderdeel. De komende weken gaat het Dubbelcheckpoint langs meerdere scholen om het belang van inloggen in twee stappen onder de aandacht van jongeren te brengen.

Tweestapsverificatie hard nodig

Uit een peiling van de Rijksoverheid van augustus 2022 blijkt dat slechts een kwart (24%) van de Nederlanders tweestapsverificatie voor e-mail gebruikt en 15% met een social media account deze beveiligingsmaatregel heeft ingesteld. De tweestapsverificatie blijkt echter wel het meest effectief tegen hacking, een van de meest voorkomende vormen van cybercrime.

Wat is tweestapsverificatie?

Bij tweestapsverificatie log je in op een website of app met een combinatie van authenticatievormen: vaak ‘iets dat je weet’, zoals je wachtwoord of pincode, in combinatie met ‘iets dat je hebt of bent’ zoals je telefoon of een vingerafdruk. Het gevolg is dat ook als een cybercrimineel je wachtwoord weet, hij toch niet zomaar kan inloggen.

Campagnewebsite Dubbelzoveilig

Op de campagnewebsite Dubbelzoveilig van Veilig Internetten wordt aangegeven hoe je tweestapsverificatie kunt instellen voor Apple, Gmail, KPN, Outlook/Hotmail, VodafoneZiggo,Yahoo, Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, TikTok en WhatsApp.

De website wijst ook op de drie belangrijkste risico’s: accountdiefstal, financiële schade en reputatieschade. Een probleem waar ze aan voorbij gaan is dat er sinds januari 2024 een mobielverbod geldt, waardoor een multifactor authentication (MFA) niet zo snel kan worden toegepast. In een artikel van SLBdiensten staat deze uitdaging uitgelegd en wordt er ook gehint naar een oplossing.

Voor wie hulp nodig heeft, is er de DigiHulplijn. Het nummer daarvan is 0800-1508.

Bron: Rijksoverheid

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek