Home Thema's Beveiliging en privacy ‘password’ mondiaal populairste wachtwoord
Beveiliging en privacy

‘password’ mondiaal populairste wachtwoord

How to

Het woord ‘password’ is mondiaal het populairste wachtwoord. De top vijf van wachtwoorden voor online acccounts en mobiele apps zijn: password, 123456, 123456789, guest en qwerty. Dat blijkt uit NordPass’s lijst van de top 200 meest gebruikte wachtwoorden van 2022. Vier van deze wachtwoorden kunnen binnen één seconde gehackt worden. Voor ‘guest’ is tien seconden nodig.

NordPass heeft de lijst ook uitgesplitst naar gender en naar 30 landen. Op die lijst ontbreekt Nederland overigens. Naast de meest eenvoudige wachtwoorden zien onderzoekers elk jaar vergelijkbare patronen ontstaan. Enkele onderwerpen die veel mensen nemen als wachtwoord zijn sportteam, modemerken, scheldwoorden, muziekartiesten, films, auto’s, videogames en eten.

Het kennisplatform Online Veilig van ESET Nederland stelt dat wachtwoorden belangrijk zijn omdat de inloggegevens de sleutel vormen voor ons digitale leven. Tegelijkertijd zijn ze populair bij cybercriminelen omdat mensen vaak bank- en persoonlijke gegevens in deze accounts hebben opgeslagen.

Tips voor wachtwoordbeveiliging

Online Veilig geeft drie tips voor een goede wachtwoordbeveiliging:

  • Gebruik altijd complexe en unieke wachtwoorden of wachtzinnen, zo wordt het moeilijker voor hackers om ze te kraken of credential stuffing uit te voeren. Deze video helpt je op het juiste spoor. Dit doe je gemakkelijk in een wachtwoordmanager.
  • Houd je wachtwoorden voor jezelf, want anderen kunnen ze misbruiken – zelfs onbewust.
  • Voeg waar mogelijk tweestapsverificatie (2FA) toe. De meeste accounts hebben daar nu een optie voor. Het voegt een extra beveiligingslaag toe aan wachtwoorden door een extra stap voor authenticatie te vereisen, zoals een gezichts- of vingerafdrukscan, of een eenmalige wachtwoordcode.

Ook Nordpass heeft vijf tips:

  • Denk lang en complex – Een complex wachtwoord is een wachtwoord dat minimaal 12 tekens bevat en een verscheidenheid aan hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Het gebruik van een wachtwoordgenerator is de gemakkelijkste manier om complexe wachtwoorden te maken.
  • Gebruik wachtwoorden niet opnieuw – Een enkel wachtwoord voor meerdere accounts maakt het werk van een hacker een stuk eenvoudiger. Als slechts één van de accounts is gehackt, lopen al uw andere accounts gevaar.
  • Controleer uw accounts – Controleer regelmatig welke accounts je nog gebruikt en welke niet meer. Ongebruikte accounts kunnen uw veiligheid online in gevaar brengen, omdat u mogelijk niet merkt wanneer ze worden geschonden.
  • Controleer de wachtwoordsterkte en werk deze regelmatig bij – Beoordeel regelmatig uw wachtwoordstatus. Identificeer zwakke, hergebruikte of oude wachtwoorden en versterk uw online beveiliging met nieuwe, complexe wachtwoorden.
  • Gebruik een wachtwoordbeheerder – Het gebruik van een wachtwoordbeheerder om uw wachtwoorden veilig op te slaan en te openen, is de eenvoudigste en meest efficiënte manier om uw algehele online beveiliging te verbeteren.

Bron: Online Veilig

Online-Veilig
Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics