Home Thema's Beveiliging en privacy Printers moeten beter beveiligd worden
Beveiliging en privacy

Printers moeten beter beveiligd worden

Netwerkdag digitalisering in het onderwijs
Achtergrond

Printers lopen in vergelijking met andere elektronische randapparatuur achter op het gebied van beveiliging en blijven daarom kwetsbaar voor hackaanvallen.  Dat concluderen de Italiaanse onderzoekers Giampaolo Bella en Pietro Biondi van de universiteit van Catania in hun researchpaper ‘You Overtrust Your Printer’. Ze roepen daarom op om printers beter te beveiligen.

De onderzoekers lieten drie verschillende soorten aanvallen op de printers los.

  1. Het werven van een printer voor een DDoS-swarm via het uitbuiten van een bekende kwetsbaarheid van RCE (Remote Code Execution).
  2. Een ‘paper DoS attack’. Hierbij worden op grote schaal herhalende printopdrachten naar een printer gestuurd, totdat de printer zonder papier zit.
  3. Print data wordt niet versleuteld verzonden. Daardoor stelt een exploit hackers in staat om de data van de betreffende printer in platte tekst op te halen.

De onderzoekers vinden dat in het net aangebroken tijdperk van het Internet Of Things printers net zo veilig moeten zijn als andere apparaten zoals laptops. Daarmee wordt volgens hen ook de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (EU-verordening 2016/679) vergemakkelijkt. Ze richten hun oproep zowel op fabrikanten van printers als op gebruikers. Volgens de onderzoekers kan beveiliging al met kleine authenticatie-updates worden gerealiseerd.

Bron: Techzine

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Zo weet je zeker, dat je veilig mailt (volgens de AVG)
Kabinet pakt regie op digitalisering
Toekomstperspectief op digitaal toetsen en beoordelen