Home Thema's Beveiliging en privacy Recordaantal deelnemers cybercrisisoefening SURF
Beveiliging en privacy

Recordaantal deelnemers cybercrisisoefening SURF

Nieuws

Omdat organisaties steeds afhankelijker worden van digitale systemen is het ook steeds belangrijker om cyberveiligheid goed te regelen. Daarom organiseert SURF sinds 2016 elke twee jaar een grote sectorbrede cybercrisisoefening voor alle bij SURF aangesloten instellingen onder de naam OZON. Voor de komende editie, die in maart 2023 plaatsvindt, hebben zich het recordaantal van 81 instellingen aangemeld. Ruim een derde (28) van de aanmeldingen komt uit het mbo.

OZON simuleert allerlei aspecten van een cyberaanval. Denk aan infecties in het instellingsnetwerk, (social)media-aandacht, contact met de hacker, vragen van studenten en medewerkers en berichten van dienstaanbieders. IT’ers, bestuurders, communicatiemedewerkers en andere deelnemers moeten hierop reageren om de schade te herstellen of te beperken. Zo kunnen instellingen oefenen en nagaan in hoeverre ze als instelling zijn voorbereid op een cybercrisis.

Van 27 naar 81 deelnemende instellingen

Deelname aan OZON is kosteloos. Wel verwacht SURF:

  • een serieuze en actieve inzet.
  • een medewerker die meehelpt de oefening voor te bereiden en af te stemmen op jouw instelling.
  • uren voor de deelnemende medewerkers om deel te nemen aan de oefening en evaluatie achteraf.

OZON vond voor het eerst plaats in 2016. Er deden destijds 27 instellingen mee. Dit aantal groeide in 2018 naar 45 en in 2021 naar 65. Voor de editie van 2023 zijn er dus 81 instellingen, die gaan deelnemen.

Toename mbo door programma Cyberveiligheid

Opvallend dit jaar is het recordaantal aanmeldingen vanuit het mbo. Het komt volgens SURF mede door het programma Cyberveiligheid mbo. Dit is het door OCW gesubsidieerde sectorplan van het mbo om de digitale weerbaarheid van de mbo-instellingen te verhogen. Vanuit dit programma is de deelname aan OZON gestimuleerd en ondersteunt MBO Digitaal de mbo-instellingen op het gebied van het uitwerken van het instellingsscenario.

Charlie van Genuchten, projectleider OZON bij SURF, legt uit waarom deelname aan OZON van belang is: “Het is niet langer de vraag óf je als instelling gehackt wordt, maar wanneer. En dan kun je maar beter voorbereid zijn.”

Cybercrisisoefening OZON 2021

Bekijk de video van cybercrisisoefening OZON 2021.

Bron: SURF

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening