Home Thema's Beveiliging en privacy Steeds meer digitale bedreigingen voor onderwijs
Beveiliging en privacy

Steeds meer digitale bedreigingen voor onderwijs

digitale bedreigingen
Achtergrond

Het totale aantal gebruikers dat te maken kreeg met verschillende bedreigingen, verspreid onder het mom van populaire online leerplatforms/videoconferentie-toepassingen, stijgt fors. Dat blijkt uit cijfers van security-leverancier Kaspersky. Het eerste halfjaar van 2020 kende met een aantal van 168.550 al een stijging van 20.455 ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019. De toename in het tweede halfjaar van 2020 in vergelijking met het eerste halfjaar van 2020 is nog dramatischer: met 270.171 een stijging van maar liefst 60 procent!

Het populairste lokmiddel was Zoom, gevolgd door Moodle en Google Meet. Het aantal gebruikers dat te maken kreeg met bedreigingen vermomd als populaire platforms voor online leren/videoconferenties, nam toe voor alle platforms, op één na: Google Classroom.

Ongeveer 98 procent van de aangetroffen bedreigingen waren ‘not-a-virus’, onderverdeeld in riskware en adware. Adware bombardeert gebruikers met ongewenste advertenties, terwijl riskware bestaat uit verschillende bestanden – van browserbalken en downloadmanagers, tot tools voor extern beheer – die zonder jouw toestemming verschillende acties op je computer kunnen uitvoeren. Trojaanse paarden maakten ongeveer 1 procent van de bedreigingen uit.

Volgens Anton Ivanov, beveiligingsexpert bij Kaspersky, zullen onderwijsinstellingen een populair doelwit blijven voor criminelen, totdat alle leerlingen weer fulltime in de klas zitten. Dit komt vooral, aldus Ivanov, “omdat deze sector traditioneel geen prioriteit heeft gegeven aan cyberveiligheid. De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat dit moet veranderen, aangezien technologie steeds vaker in de klas wordt geïntegreerd – virtueel leren of niet.”

Bron: ChannelConnect

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
De ingrediënten voor het ideale hybride leslokaal
101 basisprincipes voor IT-security
Veilig blijven werken met Google, kan dat wel?
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl