Home Thema's Beveiliging en privacy Tech-journalist Daniël Verlaan start podcast ‘Ik weet je wachtwoord’
Beveiliging en privacy

Tech-journalist Daniël Verlaan start podcast ‘Ik weet je wachtwoord’

Achtergrond

Tech-journalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws is een podcast gestart ‘Ik Weet Je Wachtwoord’. In deze podcastserie, die elke laatste woensdag van de maand verschijnt en die gemaakt wordt in samenwerking met KPN, onderzoekt hij elke week een nieuwe zaak en gaat hij het gesprek met de hackers aan. Op 24 november is de eerste podcast verschenen, ‘Hoe Sinterklaas een bank hackt’. Daarin breken hackers, verkleed als Sinterklaas, in bij een zwaar beveiligde locatie van een Nederlandse bank.

In oktober 2020 verscheen er bij Das Mag Uitgeverij ook al een boek van Daniël Verlaan met dezelfde naam, ‘Ik weet je wachtwoord’ en met als ondertitel ‘Waargebeurde verhalen over de duistere kant van het internet’. Voor dit boek ging Verlaan undercover in schimmige netwerken, sprak met de puber die de Nederlandse banken platlegde en zocht uit hoe een kleine arthousebioscoop op grote schaal onze computers gijzelde.

In 2019 ontving Verlaan de Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, in de categorie ‘Talent 2018’. In 2006 werd deze prijs opgezet op initiatief van het Nederlands Genootschap van hoofdredacteuren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Omroep Stichting en RTL (Nederland). In hetzelfde jaar won Verlaan ook de Loep in de categorie ‘Aanmoediging 2018’. De Loep is een Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek die sinds 2007 wordt uitgereikt door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) aan controlerende, opsporende en signalerende journalistiek.

Verlaan heeft inmiddels al de nodige stunts en primeurs op zijn naam. Zo wist hij in te loggen op een online vergadering van Europese ministers van Defensie, wist hij live in de uitzending van Jinek de wachtwoorden van Eva Jinek te achterhalen en onthulde hij hoe door fraude bij een GGD-locatie op Schiphol tienduizenden valse QR-codes in omloop kwamen.

Verlaan heeft ook een website, laatjeniethackmaken.nl, met een handleiding waarin hij op een begrijpelijke manier uitlegt hoe je jezelf beschermt tegen hackers. Aan de handleiding werkten zes professionele hackers mee.

Bron: Technisch Weekblad.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Zo weet je zeker, dat je veilig mailt (volgens de AVG)
Kabinet pakt regie op digitalisering
Toekomstperspectief op digitaal toetsen en beoordelen