Home Thema's Beveiliging en privacy Universiteit Maastricht wint SURF Security en Privacy Award 2021
Beveiliging en privacy

Universiteit Maastricht wint SURF Security en Privacy Award 2021

Achtergrond

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, initiatief, of idee bijdragend aan een zo open, toegankelijk, privacyvriendelijk en betrouwbaar mogelijk internet, waar onderzoekers, studenten en docenten in alle vrijheid veilig hun werk kunnen doen. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof.

De prijs, die 2.500 euro bedraagt, is uitgereikt tijdens de online editie van de jaarlijkse SURF Security- en Privacyconferentie van SURFcert, SCIPR en SCIRT. Michiel Borgers, CIO van Universiteit Maastricht, nam de award in ontvangst. Op de cheque staat 100.000 μBTC, een verwijzing naar het door de universiteit betaalde losgeld in Bitcoin. Als winnaar van de award moet Universiteit Maastricht het geldbedrag inzetten om security en/of privacy van de sector verder te verbeteren.

Kennis delen

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat de universiteit was gehackt, zocht Universiteit Maastricht direct contact met SURFcert en deelde onder meer de Indicators of Compromise (IoC’s). SURFcert heeft de IoC’s met andere instellingen gedeeld, zodat zij gericht konden nagaan of ook zij waren gecompromitteerd met deze ransomware. Zes weken na de hack organiseerde Universiteit Maastricht een symposium over de geleerde lessen. Daarin deelden zij openlijk hun ervaring en kennis over deze hack. Het symposium was voor iedereen te volgen via een livestream. Aanvullend heeft de universiteit via diverse andere gremia kennis en (technische) ervaringen gedeeld.

Samenwerken

De belangrijkste boodschap van het symposium was de noodzaak de sector weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit door nog meer samen te werken. Eén van de ideeën hoe dat vorm te geven was het inrichten van een sectorbreed Security Operations Centre (SOC) met 24/7 monitoring en logging. Michiel Borgers werd voorzitter van de stuurgroep namens de universiteiten. Deze stuurgroep wist op 7 januari 2021, een jaar na het incident, SURFsoc te lanceren.

2020

In 2020 won Jeffry Sleddens, security officer aan de Hogeschool Rotterdam, de SURF Security en Privacy Award 2020. Hij kreeg de award voor zijn buitengewoon grote bijdrage aan een van de cybercrime-onderzoeken van SURFcert. Het betrof een onderzoek naar kwetsbaarheden in identitymanagementprocessen in het Nederlandse hoger onderwijs. 

Lees hier het artikel van SURF over de SURF Security en Privacy Award 2021.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening