Home Thema's Beveiliging en privacy Universiteit Twente en bedrijfsleven lanceren expertisecentrum voor cybersecurity
Beveiliging en privacy

Universiteit Twente en bedrijfsleven lanceren expertisecentrum voor cybersecurity

TUCCR
Achtergrond

De Universiteit Twente heeft samen met het bedrijfsleven een nieuw expertisecentrum voor cybersecurity gelanceerd: Twente University Centre for Cybersecurity Research (TUCCR). In dit publiek-private centrum slaan professionals, ondernemers, onderzoekers en studenten de handen ineen voor cybersecurity-onderzoek.

TUCCR gaat zich richten op drie specifieke thema’s: de veiligheid van netwerken, de veiligheid van data en de daarbij horende sociaal en economische aspecten. De founding partners van TUCCR zijn de Betaalvereniging Nederland, BetterBe, Cisco, NCSC, NDIX, SIDN, SURF, Thales, TNO en de Universiteit Twente.

Prof. Willem Jonker en prof. Aiko Pras, beiden hoogleraar cyberveiligheid aan de Universiteit Twente en toonaangevend in hun vakgebied, zijn de initiatiefnemers van TUCCR. Volgens Pras is er grote behoefte aan een dergelijke hub. “Binnen het vakgebied cybersecurity is het nu belangrijker dan ooit dat er een directere verbinding ontstaat tussen wetenschap en bedrijfsleven. We kennen allemaal de recente voorbeelden waarbij gemeenten, universiteiten, hogescholen en het NWO zijn gehackt. Dat zijn problemen die je niet vanuit één discipline kunt oplossen en bovendien is veel te weinig ICT-kennis in Nederland om dit soort problemen te voorkomen. De ontwikkelingen gaan razendsnel en wetenschap, bedrijfsleven en overheden komen alleen samen tot de beste inzichten.”

Drie thema’s

TUCCR gaat zich richten op drie specifieke thema’s: de veiligheid van netwerken, de veiligheid van data en de daarbij horende sociaal en economische aspecten. Daarbij zoekt TUCCR nadrukkelijk de verbinding met andere UT-disciplines als bedrijfskunde, wiskunde, ethiek en psychologie.

Pras: “Wat we in Twente op het gebied van cyberveiligheid doen, is uniek. In tegenstelling tot veel andere onderzoekers, beperken we ons niet alleen tot het ontwerpen van veiligere systemen, ook wel security by design genoemd. In onze geglobaliseerde wereld is het een illusie om te denken dat wanneer wij veiligere systemen gaan bouwen, de Chinezen dat ook doen. Het is daarom essentieel om grote hoeveelheden data vanuit de rauwe werkelijkheid te verzamelen, veiligheidsproblemen te analyseren om vervolgens tot nieuwe inzichten te komen. Alleen op deze manier kunnen we bestaande systemen verbeteren en nieuwe ontwerpen. Deze data-gedreven benadering onderscheidt ons van anderen.”

Vraagstukken

De precieze vraagstukken waar TUCCR zich op gaat richten worden in de komende periode samen met partners vastgesteld. Pras geeft alvast wat voorbeelden: “Om de veiligheid van het internet te vergroten, verzamelen we nu al gigantische hoeveelheden DNS-data. DNS kun je zien als het telefoonboek van het internet, waarin staat welke internetnummers horen bij welke gebruiker. In dit telefoonboek zoeken we naar patronen om bijvoorbeeld malafide webshops en phishing-sites te vinden. Daarnaast kunnen we in deze data zoeken naar afhankelijkheden en daardoor voorspellen wat de gevolgen zijn als één partij wordt aangevallen en onbereikbaar wordt.”

Cybersecurity-onderwijs

Cybersecurity is niet alleen booming onder wetenschappers en het bedrijfsleven, maar ook onder (aankomende) studenten. De masterspecialisatie Cyber Security, gecoördineerd door Andreas Peter, is onder studenten Computer Science momenteel één van de meest populaire richtingen op de Universiteit Twente.

De founding partners van TUCCR zijn de Betaalvereniging Nederland, BetterBe, Cisco, NCSC, NDIX, SIDN, SURF, Thales, TNO en de Universiteit Twente.

Bekijk hier een YouTube-video over de lancering. Lees hier het persbericht van de Universiteit Twente over TUCCR. Lees hier het artikel dat Computable erover schreef.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
LLO Katalysator wil mismatch op de arbeidsmarkt oplossen