Home Thema's Beveiliging en privacy Universiteit Twente onderzocht besluitvormingsproces slachtoffers ransomware
Beveiliging en privacy

Universiteit Twente onderzocht besluitvormingsproces slachtoffers ransomware

Universiteit Twente onderzocht besluitvormingsproces slachtoffers ransomware
Nieuws

Hoe verloopt het besluitvormingsproces van slachtoffers van ransomware? Dat onderzocht Universiteit Twente. UT-onderzoeker Tom Meurs en zijn collega’s analyseerden 481 ransomware-aanvallen, data van de Nederlandse politie en een Nederlandse incidentresponsepartij.

Tweestapsmodel onderzoek besluitvormingsproces slachtoffers ransomware

De onderzoekers gebruikten in hun onderzoek ‘Ransomware Economics: A Two-Step Approach To Model Ransom Paid’ een tweestapsmodel. Omdat ze beide stappen tegelijkertijd schatten, zijn volgens de onderzoekers de resultaten betrouwbaarder dan eerdere wetenschappelijke onderzoeken naar losgeldbetalingen.

Stap 1: Slachtoffers besluiten of ze het losgeld betalen of niet.

Stap 2: Als slachtoffers besluiten te betalen, betalen ze zelf het te betalen losgeldbedrag.

Belangrijke inzichten slachtoffers ransomware

De onderzoekers kwamen op basis van hun analyse tot een aantal belangrijke inzichten:

  • Verzekeringen leidden tot een 2,8 keer hoger betaald losgeldbedrag, zonder de frequentie van betalingen te beïnvloeden.
  • Data-exfiltratie leidde tot een 5,5 keer hoger betaald losgeldbedrag, zonder de frequentie van betalingen te beïnvloeden.
  • Organisaties met herstelbare back-ups hadden 27,4 keer minder kans om het losgeld te betalen in vergelijking met slachtoffers zonder herstelbare back-ups.

Volgens de onderzoekers is de implementatie van herstelbare back-ups een effectieve technologische strategie om te voorkomen dat criminelen back-ups verwijderen terwijl ze in de systemen zitten.

Tijdens de 2023 editie van eCrime (Symposium on Electric Crime Research) in Barcelona kreeg het paper van Tom Meurs de prijs voor het beste artikel.

Bron: Nationale Onderwijsgids, Universiteit Twente.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics