
Zelfoverschatting bedreigt online veiligheid Nederlandse jongeren

Bijna driekwart (71%) van de Nederlandse jongeren tussen de 11 en 15 jaar is niet in staat een of meer phishing-aanvallen te herkennen. Ook kunnen ze niet het verschil tussen een scam en een legitieme e-mail onderscheiden. Dat blijkt uit het rapport ‘Overmoedig en overbelicht: Zijn kinderen veilig online?’ van Kaspersky.
Het bedrijf, dat al ruim een kwart eeuw actief is op het gebied van cybersecurity en digital privacy, ondervroeg 6.328 kinderen en 6.655 volwassenen in 8 landen in Europa (VK, Frankrijk, Spanje, Portugal, Griekenland, Nederland, Duitsland en Italië). Het onderzoek vroeg de respondenten:
- naar hun begrip van online beveiliging;
- of ze wisten wat phishing-fraude is;
- hoeveel informatie ze online deelden;
- op wie ze vertrouwden om hen te helpen potentiële bedreigingen te herkennen.
Online spelletjes en quizzen
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 47% van de Nederlandse jongeren die zegt goed op de hoogte te zijn van online beveiliging zelf slachtoffer is geweest van phishing-fraude. En dat 37% van de Nederlandse jongeren slachtoffer is geweest van een phishing-scam. Bovendien geeft 62% aan persoonlijke informatie zoals naam en geboortedatum op sociale mediakanalen te delen en is 68% bereid de naam van hun huisdier en favoriete tv-programma te delen bij online quizzen. Volgens de onderzoekers zijn de jongeren, die veronderstellen veel cyberkennis te hebben, daarmee naïef omdat cybercriminelen vaak online spelletjes en quizzen gebruiken om zoveel mogelijk informatie over personen te verzamelen.
Meer dan de helft van de volwassenen (56%) heeft de jongeren nooit geholpen bij het herkennen van phishing-scams; 35 procent van de volwassenen is zelf niet op de hoogte van online beveiliging en 10% van de volwassenen weet niet of ze zelf slachtoffer zijn geweest van phishingfraude.
Voorlichting ook voor oudere generaties
Tim de Groot, General Manager Benelux en Nordics bij Kaspersky, pleit ervoor het onderwijs in online veiligheid uit te breiden van de gevaren van inhoud tot het soort aanvallen waaraan we dagelijks online worden blootgesteld. Bovendien mag voorlichting over cyberveiligheid niet alleen voor kinderen zijn, maar moet het worden uitgebreid tot de oudere generaties. “In de huidige situatie praten volwassenen niet met kinderen over online beveiliging, of als ze dat wel doen, kunnen ze hen niet helpen omdat ze de bedreigingen zelf niet begrijpen. Op dit moment is het zo dat de blinden de blinden leiden. De situatie is onhoudbaar en we hebben dringend behoefte aan meer bewustzijn en meer voorlichting.”
Kaspersky schreef ook een Engelstalige blog naar aanleiding van het internationale onderzoek.
Bron: RTL Nieuws
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct