Home Thema's Digitaal lesgeven 17 handige digitale onderwijs tools
Digitaal lesgeven

17 handige digitale onderwijs tools

Digitale Onderwijs Tools
How to

Hoe je jouw digitale lessen precies invult is natuurlijk aan jou, maar dat je hierbij niet om digitale tools heen kunt is een feit. We zetten 17 handige tools voor het samenstellen, streamen, ondersteunen, flippen én presenteren van jouw digitale les voor je op een rij.  

Digitaal onderwijs vraagt uiteraard om digitale tools. Maar welke tools dan? Het worden er met de dag meer en meer, dus we kunnen ons voorstellen dat je het overzicht af en toe een beetje kwijtraakt. Om je op weg te helpen zetten we 17 handige tools voor je op een rij, gecategoriseerd in algemene digitale tools, online tools die aansluiten op de Flipping the Classroom methode, tools om digitale toetsen te maken en tools om je lessen mee te presenteren.

Algemene digitale onderwijs tools 

De onderstaande digitale onderwijs tools kunnen handig zijn tijdens, na of ter voorbereiding van je digitale les en zijn te gebruiken op computers, tablets en zelfs smartphones.  

 • Answergarden: Met deze eenvoudige tool kun je simpelweg snel informatie van een grote groep krijgen. Dit kan handig zijn om feedback te vragen, maar ook om de les mee te openen en te controleren wat er bij de leerlingen is blijven hangen van de vorige les. Op basis daarvan kun je je les bijsturen, om te zien of je nog het een en ander moet herhalen of verder kan verdiepen.   
 • Padlet: Simpel, maar onmisbaar: het online prikbord. Hier kun je aantekeningen, bijlagen, foto’s en handige linkjes achterlaten. Ideaal voor tijdens de les, maar ook goed te gebruiken voor leerlingen die in groepsverband samenwerken. 
 • Fundels: Voorlezen uit een prentenboek terwijl er webcam en beeldscherm tussen jou en je leerlingen zit is toch net even anders dan in de echte klas. Met Fundels worden bestaande prentenboeken echter op interactieve wijze tot leven gebracht en aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten.  
 • Flipgrid: dit is een besloten platform waar leerlingen korte video’s kunnen plaatsen. Dit wordt vaak ingezet bij spreek- en discussieopdrachten, maar is ook ideaal om in te zetten bij een brainstormsessie.  
 • Educaplay: Met deze digitale tool kun je de lesstof spelenderwijs overbrengen. Denk bijvoorbeeld aan woordzoekers, quizjes, memory, kruiswoordpuzzels en video’s met bijbehorende (multiplechoice)vragen. Een tool die perfect past bij gamification, een onderwijsmethode waar je niet meer omheen kunt.  
 • Kahoot!Een quiz maakt vrijwel elke lesstof leuker, zowel voor de docent als de leerlingen. En dat blijkt maar weer, want zodra je deze tool inzet om je lesmateriaal spelenderwijs over te brengen zullen je leerlingen hierom blijven vragen. Kahoot! is overigens op heel veel verschillende manieren in te zetten en er is echt veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Lees ook ons artikel waarin we je vier tips geven om meer uit Kahoot! te halen.  
Digitale toetsen maken  

Niet alleen lessen vinden steeds vaker online plaats, ook toetsen moeten geregeld digitaal afgelegd worden. In ons artikel ‘Digitaal toetsen: de voordelen en valkuilen‘ lees je handige tips over de invulling en voorbereiding van het maken en afnemen van een digitale toets, maar ook welke tools en applicaties je hier allemaal voor kunt gebruiken.  

 • Google Forms: Een van de meest gebruikte programma’s is Google Forms. Een programma dat je misschien vooral kent van het maken of invullen van enquêtes. Toch leent het zich ook uitstekend voor het maken en afnemen van een digitale toets.  
 • Wizer.me: Het programma Wizer.me is vergelijkbaar qua functie – namelijk werkbladen of toetsen samenstellen – maar biedt net wat meer mogelijkheden wat betreft de opmaak en het toevoegen van illustraties, video’s en audio.  
Creatieve presentaties maken 

Natuurlijk kom je met Microsoft Powerpoint een heel eind als je een presentatie wil maken. Maar er bestaan nog veel meer handige digitale tools om online onderwijs makkelijker, creatiever en leuker te maken. Enkele veelgebruikte programma’s zijn:  

 • Infogram: Droge en ingewikkelde materie op een leuke en begrijpelijke manier overbrengen is een kunst, maar gelukkig helpt het programma Infogram je door het in ieder geval op frisse en heldere wijze te presenteren.  
 • NearpodWil je graag meer ruimte creëren voor interactie tijdens je (online) presentatie? Dan is Nearpod een fijn programma om in te zetten. Hiermee kunnen je leerlingen jouw presentatie (aangevuld met video’s, vragen en extra notities) live volgen op hun eigen apparaat en via het programma reageren en vragen stellen. Docent en (digitaal) onderwijsspecialist Irene van der Spoel geeft in dit achtergrondartikel over digitaal onderwijs aan dat ze Nearpod met name een fijne tool vindt omdat je hiermee snel inzicht krijgt in wat leerlingen beheersen en wat ze al weten.  
 • Adobe sparkDit programma geeft presentaties een enorme boost waardoor leerlingen geïnteresseerder en gemotiveerder zullen zijn. Dit komt met name doordat je gemakkelijk afbeeldingen, animaties, filters, video’s, muziek en voice-overs kunt toevoegen. Dat maakt het allemaal toch net wat pakkender.  
 • CanvaDit creatieve en veelzijdige programma kun je op heel veel fronten inzetten. Niet alleen voor logo’s, uitnodigingen en social posts, ook in het online onderwijs kan het van pas komen. Je kunt er heel gemakkelijk mooie en creatieve presentaties mee ontwerpen, aangezien het programma talloze (gratis en betaalde) templates voor je klaarzet die je naar eigen smaak kunt aanpassen.  

Op zoek naar meer handige programma’s waarin je gemakkelijk interactieve presentaties met video, audio of zelfs virtual reality kunt samenstellen? Bekijk ook deze drie handige tools voor het maken van presentaties.


Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief van Breens.nl.


Tools die aansluiten op Flipping the Classroom:  

We schreven onlangs al uitgebreid over Flipping the Classroom: dé methode om tijd te besparen in de klas door de leerlingen de les thuis al voor te laten bereiden. Oftewel: omgekeerd lesgeven. Wanneer je deze methode toepast in je les kun je baat hebben bij de volgende digitale tools:  

 • AnimakerWil je je lesstof verduidelijken of ondersteunen door middel van animatiefilmpjes? Dan is Animaker een fijne tool om filmpjes van maximaal twee minuten te maken. Door de simpele ‘drag and drop’-functie en verschillende templates is deze app ontzettend gebruiksvriendelijk.  
 • EdPuzzle: Met deze gratis tool kun je bestaande of eigen video’s inkorten en er eventueel geluidsopnames, commentaar en vragen (open of multiplechoice) aan toevoegen.  
 • YouTube: De video’s die je gemaakt hebt, met bijvoorbeeld Animaker of EdPuzzle, kun je uploaden op je eigen YouTube-kanaal. Op die manier hebben jij en je leerlingen een handig overzicht van al de gemaakte video’s. Deze video’s kunnen overigens ook op privé of verborgen worden gezet wanneer je de video’s niet openbaar wil delen.  
 • AnchorBij Anchor maak je geen gebruik van video, maar van audio. Hiermee kun je (als docent en als leerling) namelijk een podcast maken, ter aanvulling van de les of als (groeps)opdracht.  
 • Edmodo: Dit sociale leerplatform is bedoeld om gemakkelijk contact te leggen tussen docent en leerling en eventueel ouders. Je kunt gemakkelijk berichten en lesmateriaal sturen, één-op-één momenten inplannen en cijfers delen.  

Uiteraard ben je er met alleen digitale tools nog niet. Ook de invulling en het overbrengen van een digitale les vraagt om aandacht en verdieping. Lees ons artikel Digitale les maken met onze tips en tricks om je online lessen interessant én leuk over te brengen.  

Tekst door Marjolein Sintenie 

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library