
Afstandsonderwijs op OSG De Hogeberg tijdens de eerste coronagolf

In maart 2020 sloten de scholen vanwege de getroffen maatregelen rondom het coronavirus en moesten we noodgedwongen overgaan op afstandsonderwijs. OSG De Hogeberg op Texel koos ervoor om in deze periode met Microsoft Teams te gaan werken. Ook tijdens de fase na de meivakantie, waarbij leerlingen gedeeltelijk in groepjes naar school gingen, maakten wij gebruik van Teams. Inmiddels gaan de leerlingen nu helemaal weer naar school en is het een mooi moment om terug te kijken hoe het lesgeven op afstand tijdens de eerste coronagolf gegaan is.
Aanpassingen in het rooster
In eerste instantie koos onze OSG De Hogeberg ervoor om zoveel mogelijk de structuur van een ‘normale’ schooldag na te bootsen. We gebruikten daarom het rooster zoals het in Magister stond. Docenten waren op deze uren beschikbaar voor de leerlingen en later gaven zij in deze uren videolessen. De systeembeheerder op school had voor iedere klas en ieder cluster Teams aangemaakt. Zo had iedereen dezelfde instellingen.
In eerste instantie leek het een goed idee om een vast dagritme te hebben. Maar nadat we een tijd op deze manier gewerkt hadden, kwamen we erachter dat dit toch niet ideaal was. Leerlingen zaten in deze fase de complete dag achter de computer: vaak begonnen ze om 8:30 en waren dan pas om 15:15 of zelfs 16:15 klaar.
Afstandsonderwijs niet hetzelfde als lesgeven in een lokaal. Uren achter elkaar naar een beeldscherm kijken is voor niemand vol te houden.
Het rooster werd aangepast zodat de leerlingen een kortere schooldag hadden. In plaats van lessen van 60 minuten kregen we in het nieuwe rooster lessen van 40 minuten.
Lesgeven via Teams
In Magister gaven de docenten aan of leerlingen aanwezig moesten zijn in Teams en wat vervolgens de lesplanning was. Dat houdt in: het lesdoel, op welke manier er instructie gegeven werd en wat de leerling moest doen. Docenten bepaalden zelf op welke manier zij lesgaven. Veel docenten maakten gebruik van PowerPoint en deelden hun scherm via Teams om uitleg te geven. Ook maakten docenten instructievideo’s of namen zij lessen op zodat leerlingen dit konden terugkijken.
Toetsen in de coronaperiode
Toen de leerlingen thuis zaten hebben we op verschillende manieren toetsen afgenomen:
- Mondeling
- Via Quayn
- Opdracht met tijdslot in Magister.
Daarbij werden ook steekproeven uitgevoerd: leerlingen werden dan opgebeld of via Teams gevraagd om antwoorden die ze gegeven hadden mondeling toe te lichten. Toch blijkt het dat bij de docenten de voorkeur uitgaat naar toetsen op school.
Weer terug naar school
In de periode mei tot en met juni 2020 gingen de leerlingen weer gedeeltelijk naar school. Alleen moesten zij nog wel afstand van elkaar houden. In de lokalen werden schotten geplaatst zodat de leerlingen afstand konden houden in het lokaal. Ook was er een vaste looproute die werd aangegeven met pijlen op de grond en afzetlint.
Leerlingen van de onderbouw volgden vooral in de ochtend lessen en leerlingen van de bovenbouw deden dat ’s middags. Per klas mochten er maximaal tien leerlingen aanwezig zijn in het lokaal. De overige leerlingen volgden dan de les via Teams. Er was een speciaal rooster gemaakt zodat bijna ieder vak drie contactmomenten per week had. In theorie klinkt dit mooi, maar in de praktijk merkten we dat dit lastig was. Sommige groepen leerling zag je dan toch vaker dan andere leerlingen. Dit gebeurde vooral bij parttimers docenten die niet alle dagen aanwezig waren.
Deze vorm van hybride onderwijs was voor veel docenten erg intensief. Het is lastig om leerlingen in het lokaal én thuis tegelijkertijd zo goed mogelijk te begeleiden.
Daarbij moet er ook rekening worden gehouden met het verschil tussen leerlingen. Sommige leerlingen kunnen goed zelfstandig werken en weten meteen wat ze moeten doen als ze een opdracht krijgen, maar veel leerlingen hebben meer begeleiding nodig bij het opstarten en maken van schoolopdrachten.
Tweede golf?
Op dit moment zit Nederland midden in de tweede coronagolf. Er wordt zoveel mogelijk ingezet op het openhouden van de scholen. Vooralsnog is onze school open en geven we de lessen zoveel mogelijk fysiek.
Wel zijn er regelmatig leerlingen en collega’s in thuisquarantaine. Als een leerling in thuisquarantaine zit, werkt hij zelfstandig thuis aan zijn werk. Eventueel kan hij vragen via de docent stellen via de mail of Teams. We proberen de studiewijzers zo volledig mogelijk te maken voor een bepaalde periode. Zo weten de leerlingen precies wat ze moeten doen en kunnen ze ook thuis aan de slag met schoolwerk. Wanneer een docent in thuisquarantaine zit, worden de lessen via Teams gegeven en surveilleert een collega of team-assistent fysiek in de klas.
Wil je een reactie plaatsen? Je bent op dit moment niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Als je je reactie direct geplaatst wilt hebben, log in of meld je aan.