
Afstandsonderwijs verslechtert participatie leerlingen

Afstandsonderwijs verslechtert de onderwijsparticipatie van leerlingen van een middelbare school, omdat leerlingen moeilijker een band kunnen opbouwen met hun klasgenoten en docent. Dat blijkt uit onderzoek van Sarah E. McKellar en Ming-Te Wang van de University of Pittsburgh.
Voor het onderzoek vulden 517 leerlingen 11 dagen lang een vragenlijst in over de participatie en de band met klasgenoten en leraren. De onderzoekers onderzochten drie leermodaliteiten: afstandsonderwijs (307 leerlingen), hybride onderwijs (171) en fysiek onderwijs (39). Onderwijsparticipatie – het resultaat van de interacties van de leerling met de leeromgeving – bestaat voor de onderzoekers uit drie elementen:
- Het gedrag (hoeveel iemand meedoet).
- De emotionele staat (hoe leuk diegene het vindt).
- De cognitieve houding (hoeveel moeite iemand doet).
Het onderzoek toonde aan dat betrokkenheid en verbondenheid met docenten en klasgenoten hoger waren voor leerlingen die fysiek onderwijs volgden dan bij leerlingen die afstandsonderwijs of hybride onderwijs volgden. Ook verklaarde de verbondenheid van studenten met klasgenoten en docenten de relatie tussen leermodaliteit en onderwijsparticipatie.
Omdat het onderzoek aantoont dat het voor leerlingen belangrijk is om een band op te bouwen met hun medeleerlingen en leraren, pleiten de onderzoekers voor zoveel mogelijk fysiek onderwijs.
Bronnen: Onderzoek van Sarah E. McKellar en Ming-Te Wang, Nationale Onderwijsgids en ScienceGuide
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct