Home Thema's 3. Digitaal lesgeven Bewindslieden bezorgd over veiligheid onderwijsproducten Google
3. Digitaal lesgeven

Bewindslieden bezorgd over veiligheid onderwijsproducten Google

Google
Nieuws

Volgens onderwijsministers Engelshoven en Slob zijn de producten van Google die in het onderwijs worden gebruikt niet veilig genoeg. Dat schrijven de twee bewindslieden in een Kamerbrief. De producten vallen onder Google Workspace (for Education). Ze willen dat Google Workspace (for Education) veilig gebruikt kan worden zonder risico’s voor de privacy van leerlingen, studenten en docenten.

De VO-raad geeft aan dat in het primair onderwijs minder dan helft van de scholen gebruik maakt van het product. Bij het voortgezet onderwijs is dat ongeveer een derde, en in het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs zouden de programma’s vrijwel niet gebruikt worden. Niels Kerssens, die onderzoek doet aan de Universiteit Utrecht naar technologie in het onderwijs, laat tegenover de NOS weten wat volgens hem het belangrijkste vraagstuk is: “Wie bepaalt welke data over leerlingen gecreëerd en uitgewisseld wordt en wat er met deze data voor welke doeleinden gebeurt.” Deze zeggenschap zou volgens hem bij het onderwijs moeten liggen.

Kerssens vindt het wegnemen van de risicofactoren uit de brief van de onderwijsministers niet de totaaloplossing. “Het probleem wordt nu geframed in termen van privacy, maar er is nog overstijgende problematiek. Want wat moeten de grote techbedrijven überhaupt in het publieke onderwijs? Die vraag wordt hiermee niet beantwoord.”

Google heeft op Twitter een uitgebreide reactie achtergelaten over Google Workspace: “Ten eerste willen we duidelijk maken dat we nooit klantgegevens of servicegegevens (zoals gebruikersactiviteit) van Workspace gebruiken voor advertentie-targeting. Ten tweede, klanten hebben controle over hun gegevens. Klantgegevens zijn van de klant, niet van Google. Wij verwerken gegevens van Cloud-klanten alleen volgens de instructies die in de overeenkomsten met onze klanten zijn opgenomen. Ten derde, Google is toegewijd aan transparantie, naleving van regelgeving zoals de GDPR, en best practices voor privacy. We zullen de bevindingen de komende maanden blijven bespreken met de Nederlandse overheid, met als doel een overeenkomst te bereiken die leidt tot meer keuze voor organisaties in de publieke sector.”

Lees hier het nieuwsbericht van de NOS.

Delen:
Trending topics
Aanpassen aan het nieuwe onderwijslandschap: hoe doe je dat?
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl