Home Thema's Digitaal lesgeven De digitale leeromgeving onder de loep
Digitaal lesgeven

De digitale leeromgeving onder de loep

Achtergrond

Hoe geef je sturing aan ontwikkelingen binnen de digitale leeromgeving (DLO), zoals flexibilisering, learning analytics, digitaal assessment, sourcing in de cloud en het IoT? En welke dilemma’s en bedreigingen zijn er? Daarover gaat SURF in de podcast SURF Sounds in gesprek met Nico Juist, expert op het gebied van informatievoorziening, bedenker van het burchtmodel en opsteller van de publicatie ‘Herijking van de visie op de DLO’.

Presentator Philip Stein, relatiemanager bij het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT, wijst op het belang van daadkrachtige keuzes in de DLO, waar zowel technologische als onderwijskundige ontwikkelingen vragen om een herijking van de visie op de DLO. Vervolgens legt Juist de burchtmetafoor uit: het standaardiseren en uniform maken van de backoffice van een onderwijsinstelling waarin de informatie en de regie op de eigen data wordt geborgd. Het burchtmodel blijkt volgens Juist ook goed inzetbaar bij het organiseren van de DLO.

In 2012 bracht Juist hierover het boekje ‘Ontwikkelingen in de digitale leer- en werkomgeving van het hoger onderwijs’ uit. Sindsdien bouwde hij daar verder op voort. Met als uitgangspunt dat het niet gaat om een losse applicatie, maar om een geheel van systemen. Juist: “De leeromgeving bestaat uit losse componenten. Als je die gaat beschrijven, kun je ook gaan beschrijven welke informatie daar tussendoor uitgewisseld moet worden. Dat werd de componentenvisie van SURF, die de digitale campus van het hoger onderwijs beschrijft.”

In de publicatie ‘Herijking van de visie op de DLO; de impact van ontwikkelingen binnen onderwijs en technologie op de digitale leeromgeving’ beschrijft Juist 28 verschillende facetten die de komende jaren impact gaan hebben op de digitale leeromgeving. Daarbij laat hij ook zien dat de fysieke en digitale leeromgeving steeds meer in elkaar gaan grijpen.

In de podcast wijst Juist erop hoe belangrijk het is om binnen de onderwijsinstelling hierover het gesprek aan te gaan met alle actoren die ermee te maken zijn. Een andere tip van Juist is: bereid je voor op ontwikkelingen die op je af komen, laat je er niet door verrassen.

Luister de podcast

Bron: SURF Sounds

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Stijging ransomware aanvallen in het onderwijs
Zakkie alternatief voor mobieltjesverbod in onderwijs
Gelijke kansen in het onderwijs voor 3000 leerlingen met sociale robots