
De lessen van Haitam Khalil over TikTok voor het onderwijs

Steeds meer leraren maken video’s die ze plaatsen op het social media platform TikTok. Dat roept vragen op als ‘hoe kun je als leraar TikTok betrekken in je lessen?’ en ‘hoe respecteer je de grenzen van je leerlingen?’. Over dit en meer ging Ruben van Haften in het Radio 1 programma ‘De nacht van Zwart’ in gesprek met TikTok-docent Haitam Khalil (meneerkhalil op TikTok). Khalil geeft Engels, de afgelopen jaren op het vmbo en nu op het mbo.
Haitam Khalil over TikTok voor het onderwijs
Khalil vertelt dat hij zelf met TikTok begon, omdat hij wilde bewijzen dat de sterke verhalen die hij soms meemaakte en aan zijn leerlingen vertelde, echt waren gebeurt. Ook schrikt hij er niet voor terug om leerlingen in filmpjes met hun gedrag te confronteren, bijvoorbeeld als ze in slaap vallen tijdens de les.
De meningen van de collega’s over de filmpjes van Khalil zijn verdeeld: “Sommigen vinden het leuk om te zien hoe ik les geef, hoe ik een band opbouw met mijn leerlingen en hoe ik connectie maak. Zij zien het nut er ook van in en de toegevoegde waarde voor de lessen zelf. Anderen daarentegen vinden dat ik met mijn TikTok-filmpjes laat zien dat ik het onderwijs niet serieus genoeg neem.”
Goed voorbeeld doet volgen
Inmiddels zijn er meer leraren die TikTok gebruiken. Khalil heeft wel een verklaring waarom het zo populair is: “Ze zien dat het werkt en dat het aanslaat en willen het daarom ook.” Khalil vraagt aan het begin van het jaar leerlingen toestemming om hen in zijn filmpjes te laten zien en horen. Meestal levert dat geen problemen op.
“Ze weten dat het niet mijn intentie is om ze voor schut te zetten of om veel views te halen. Bovendien weten ze dat ik er voorzichtig mee om ga: geen namen, geen leerlingen en geen rare statements. Ik vind de privacy en het gevoel van veiligheid van leerlingen heel belangrijk. Daarnaast houd ik rekening met hun zelfbeeld en ik realiseer me dat een filmpje op internet kan komen en gevolgen kan hebben voor hun toekomst”, aldus Khalil.
Geen influencer
Khalil ziet zichzelf als docent en niet als influencer: “Ik ben een docent die soms TikToks post in plaats van een TikTokker, die soms lesgeeft.” Zelf omschrijft hij zijn posts als volgt: “Ik laat de leuke kanten van het onderwijs zien in interactie met leerlingen.”
De school reageerde aanvankelijk voorzichtig, maar al snel was de mening positief. Hetzelfde geldt voor de leerlingen: “Ze vinden het heel leuk als hun klas in een filmpje terugkomt.”
Bron: Radio1.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct