
Digitaal toetsen: hoe voorkom je spieken en fraude?

Spieken is van alle generaties. Wie herinnert zich niet het klassieke spiekbriefje, verstopt in de kraag van je sweater. Tegenwoordig zijn er flitsendere methodes om fraude te plegen bij (digitale) toetsen: smartwatches, minicamera’s en digitale pennen. In dit geval heiligen de middelen het doel niet. Nu scholen door het coronavirus ook gaan toetsen op afstand, ontstaat een broedplek voor allerlei ongein die je niet wilt. Hoe kun je als leerkracht voorkomen dat je leerlingen spieken bij toetsen op afstand?
Alle afspraken op een rij
Maak voorafgaand aan het toetsen op afstand duidelijk wat wel en niet mag tijdens het afnemen van een digitale toets. Als je immers geen voorwaarden vooraf formuleert, dan is het hek van de dam en kunnen leerlingen direct weerwoord geven. Zorg ervoor dat leerlingen weten dat ze geen gebruik mogen maken van extra tabbladen met notities, hun grafische rekenmachine, spellingcorrectie of zoekmachines. Ook mogen ze geen andere hulpmiddelen zoals hun mobiele telefoon en woordenboeken gebruiken. Raad je leerlingen ook aan om de digitale toets (alleen) af te nemen in een stille ruimte.
Maak voorafgaand aan de digitale toets duidelijk wat wel en niet mag
Webcam en microfoon aan
Een ingrijpende methode om het spieken van leerlingen bij toetsen op afstand te voorkomen, is ze vragen om hun webcam en microfoon aan te doen. Het klinkt voor de hand liggend, maar gebruik dit middel niet om je autoriteit als leerkracht uit te oefenen. Alleen al de gedachte dat je ze observeert, zal hen weerhouden om te spieken. Je hoeft zelf niet je camera aan te houden, maar laat af en toe je stem horen. Dan weten de leerlingen dat je oplet. Beschrijf vooraf wel goed het proces voor zowel de leerlingen als hun ouders. Op die manier kun je hen geruststellen als het gaat om een eventuele inbreuk op hun privacy.
Bevecht technologie met technologie
Wanneer alles faalt dan is het tijd om grof geschut in te zetten. Maak gebruik van een keylogger om de toetsaanslagen van leerlingen te registreren. Leerlingen kunnen voorafgaand aan het maken van een digitale toets een korte zin typen, waarna het programma onder andere hun ‘normale’ ritme en snelheid registreert. Voor elke digitale toets kan er een vergelijking worden gemaakt tussen hun typgedrag voorafgaand en tijdens de toets. Zo kun je achterhalen of het echt dezelfde leerling is die de toets maakt en niet een ander. Tevens kun je als leerkracht gebruikmaken van plagiaatsoftware. Deze is niet honderd procent accuraat, maar geeft wel weer of een leerling een stuk (deels) van Wikipedia heeft overgenomen.
Laat af en toe je stem horen, dan weten de leerlingen dat je oplet
Tips
Kies ervoor om je leerlingen te toetsen op toepassings- en inzichtvragen. Een ‘Verklaar de correlatie tussen x en y’-vraag is moeilijker te vervalsen dan een multiplechoicevraag. Overweeg ook een tijdslot te koppelen aan de vragen waardoor leerlingen niet de hele dag hebben om door hun notities te bladeren en het internet te doorzoeken om het antwoord te vinden. Tot slot, als je ervoor kiest om multiplechoicevragen te gebruiken, zorg ervoor dat elke toets gerandomiseerd wordt, zodat leerlingen niet dezelfde vragen en antwoorden in identieke volgorde ontvangen. Probeer maar te spieken bij je buurman wanneer het antwoord op vraag vijf niet hetzelfde is op jouw tentamenblad!
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct