
Digitale open dagen voortgezet onderwijs

Hoe geef je basisschoolleerlingen uit groep 8 en hun ouders informatie over de sfeer, de kennisoverdracht en het onderwijs op je vo-school zonder dat je ze fysiek kunt ontvangen? Om de vo-scholen daarbij te helpen en te inspireren, verzamelde de VO-raad een aantal praktijkvoorbeelden. Daarbij maken ze onderscheid tussen de sfeer van de school en inhoudelijke informatie over de school.
Sfeer van de school
Bij ‘sfeer van de school’ onderscheidt de VO-raad drie opties: een virtuele tour, vlogs en chat.
Virtuele tour
Een virtuele tour kan op verschillende manieren:
- Met een serie 360˚ foto’s. Voorbeelden: het Cambreur College in Dongen en de Fransiscusschool in Oldenzaal.
- Met een serie 360˚ foto’s, verrijkt met aanklikbare elementen die extra informatie geven. Voorbeeld: het Minkema College in Woerden.
- Met 360˚ foto’s in de vorm van een video. Voorbeeld: het Grafisch Lyceum Utrecht.
- Een videotour door de school, begeleid door één of meerdere docenten of leerlingen. Voorbeelden: Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven, het Goese Lyceum en SG Were Di in Valkenswaard.
Vlogs
Op een online open dag kun je door middel van vlogs toekomstige leerlingen een beeld geven van de sfeer op de school. Ook dit kan op verschillende manieren:
- Met vlogs van eerdere open dagen. Voorbeelden: het Adelbert College in Wassenaar en CSG Prins Maurits in Middelharnis.
- Met vlogs van huidige leerlingen over hun schooldag. Voorbeelden: De Amersfoortse Berg en Het Develstein College in Zwijndrecht.
- Met vlogs over FAQ’s. Voorbeeld: De Amersfoortse Berg.
Chats
Via een online chat vragen stellen aan huidige leerlingen en docenten. Voorbeelden: het Summa College in Eindhoven en Ubbo Emmius in Stadskanaal, Winschoten en Onstwedde.
Inhoudelijke informatie over de school
Bij ‘inhoudelijke informatie over de school’ onderscheidt de VO-raad vier opties: webinars, proeflessen, het aanbod inzichtelijk maken, scholen op de kaart.
Webinars
Webinars hebben het voordeel dat je deze kunt opnemen en publiceren, zodat ook geïnteresseerden die er niet bij konden zijn het webinar op een later moment terug kunnen kijken. Het kan op verschillende manieren:
- Korte filmpjes waarin een docent, student of (studie)adviseur iets vertelt over een studie. Voorbeelden: ROC van Amsterdam, Hogeschool Saxion in Apeldoorn, Deventer en Enschede en de Hogeschool van Rotterdam.
- Een setting die te vergelijken is met een talkshow. Voorbeelden: De Hogeschool Viaa in Zwolle en het Minkema College in Woerden.
Proeflessen
Online ervaren hoe het is om les te krijgen op de school waar je misschien naar toe gaat. Voorbeeld: Hogeschool Utrecht.
Maak het aanbod inzichtelijk
Op een centrale website inzichtelijk maken welke oriëntatie-activiteiten de verschillende scholen aanbieden. Voorbeelden: vo-apeldoorn.nl en zwolsescholengids.nl.
Scholen op de kaart
Op de website scholenopdekaart.nl kunnen ouders en leerlingen alle scholen in de buurt bekijken en met elkaar vergelijken. De scholen presenteren zichzelf, dit doen ze door toelichtingen te schrijven bij gegevens afkomstig van partijen als DUO en de Inspectie van het Onderwijs. Ook kunnen scholen zelf informatie toevoegen. Naast algemene informatie, de schoolresultaten en het profiel van de school, kun je ook zien wat de school uniek maakt en wat huidige leerlingen en ouders van de school vinden.
Bron: VO-raad.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct