Home Thema's Digitaal lesgeven Digitale systemen gaan leraar deels vervangen
Digitaal lesgeven

Digitale systemen gaan leraar deels vervangen

Achtergrond

Marc Vermeulen, hoogleraar onderwijssociologie aan TIAS School for Business and Society, ziet het als de toekomst dat digitale systemen de leraar gedeeltelijk gaan vervangen. Dat zegt hij in een interview met Kennisnet. Vermeulen is niet bang dat de ontwikkeling ten koste gaat van menselijke interactie. “Ik ben er echt van overtuigd dat high tech high touch mogelijk kan maken.”

Hij legt uit wat hij daarmee bedoelt: de leraar houdt tijd over om de dingen die echt belangrijk zijn goed te doen. “Ik zie liever dat een leraar een goed gesprek voert met drie kinderen die dat echt nodig hebben, dan dat die klassikaal lesgeeft, terwijl die les ook prima door middel van een artificiële game gegeven had kunnen worden.” En hij ziet nog een voordeel: “De inzet van digitale technologie als leerkracht is meteen een oplossing voor het lerarentekort.”

Trage digitalisering

Minder positief is Vermeulen over het tempo waarin de digitalisering van het onderwijs zich voltrekt. “Die gaat buitengewoon traag. Technologisch zijn we al zo ver dat we de leraar kunnen vervangen door een hologram, dat de kinderen meeneemt in een game om de kerndoelen van biologie uit te leggen. Maar de praktijk is nog verre van dat. Ik zie het als de toekomst dat digitale systemen de leraar gedeeltelijk gaan vervangen. Die arbeidsproductiviteitssprong moet het onderwijs echt nog maken. Maar daar is een stevige R&D-agenda voor nodig, en budget.”

Marc Vermeulen is op 9 september 2022 een van de sprekers tijdens het evenement OnderwijsInzicht 2022, dat als thema ‘De waarde(n) van ICT’ heeft.

Bron: Kennisnet.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Digitale veiligheid van Nederland staat op het spel
De voordelen van een metaversum in het onderwijs