Home Thema's Digitaal lesgeven Digitalisering vraagt om samenwerking tussen mbo en bedrijven bij kennisoverdracht
Digitaal lesgeven

Digitalisering vraagt om samenwerking tussen mbo en bedrijven bij kennisoverdracht

Achtergrond

Wat betekent digitalisering voor het beroepsonderwijs en hoe hangt digitalisering samen met burgerschap en participatie in de maatschappij. Dat is het onderwerp van de tweede podcast in de serie ‘Digitaal burgerschap en het mbo’ van Kennisnet. Host Tjip de Jong en sidekick Remo Keizerwaard praten in de podcast met Ronald de Witte, directeur TechWise Twente, een samenwerkingsverband tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven, Marije Hoek, adviseur educatieve technologie van ROC van Twente, en Maarten Walet, docent en onderwijskundige van ROC Top in Amsterdam.

Moeilijk anticiperen

Witte wijst erop dat de mate en het tempo van digitalisering van verschillende bedrijven zo uiteen lopen, dat het voor het mbo moeilijk is hierop te anticiperen. “Het is dus best lastig om te bepalen wat bedrijven nodig hebben.” Omdat het ook niet makkelijk is om de stagiair goed voor te bereiden, pleit Witte voor meer individueel onderwijs. “We zijn nog te veel diplomagericht, terwijl het meer zou moeten gaan om een set specifieke kennis en bekwaamheden.”

Omdat docenten soms de laatste technieken vakinhoudelijk niet meer beheersen komt De Witte met de suggestie om mensen uit het bedrijfsleven in het onderwijs en om ze te laten samenwerken met docenten bij de kennisoverdracht. Hoek wijst er vervolgens op dat leerlingen weliswaar misschien nog meer in het werkveld leren dan op school, maar dat juist de school expert is in didactiek.

Moreel kompas

De werkgroep Digitaal burgerschap probeert mbo-scholen bewust te maken van de digitalisering van het beroep en dat je daar als school iets mee moet. Walet vindt dat digitaal burgerschap draait om de vraag op welke basis besluiten rond digitalisering in bedrijven worden genomen. “Je geeft studenten daarvoor een moreel kompas mee.” Hoek geeft met een voorbeeld over AI-robots in de zorg aan waarom zo’n moreel kompas belangrijk is: “Je moet de balans zoeken.”

Flexibel, gepersonaliseerd onderwijs

Alle podcastdeelnemers zien een toekomst weggelegd voor flexibel, gepersonaliseerd onderwijs, waarin de docent meer een coach wordt dan een instructeur. Volgens De Witte is het nodig omdat degene die van school komt zijn hele leven blijft leren. Walet pleit er daarom voor om de hele bedrijfsvoering in het mbo te veranderen.

Beluister de hele podcast over de invloed van digitalisering in het werkveld op het beroepsonderwijs of bekijk de video ervan:

Bron: Kennisnet

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics