Home Thema's Digitaal lesgeven Drie handige tools voor het maken van een presentatie
Digitaal lesgeven

Drie handige tools voor het maken van een presentatie

leerlinge geeft presentatie
How to

Hoe houd je dertig paar ogen gericht op je les? Een sterke presentatie kan nog wel eens het verschil maken. We bespreken drie handige tools voor het maken van een presentatie met meer interactie, meer bewegend beeld en geluid en zelfs met virtual reality: Adobe Spark, Prezi en Adobe Captivate.

1. Adobe Spark

Adobe Spark kan een presentatie een grote boost geven, waardoor geen enkele leerling zijn of haar telefoon erbij zal pakken. Adobe Spark bestaat uit Spark Post, Spark Video en Spark Page. Het is vooral de combinatie van Spark Post en Spark Video die je lessen naar een hoger niveau zullen tillen. Met Spark Post kun je afbeeldingen bewerken door tekst, animaties en filters toe te passen. Je kiest de afbeelding uit die je wilt bewerken en gaat aan de slag door te drukken op de verschillende filters en animaties. In een handomdraai heb je een meesterwerk waarvan Picasso zou blozen. Met Spark Video kun je gemakkelijk prachtige video’s maken die je lesstof tot leven brengen. Een spoedcursus editen is niet meer nodig. Je selecteert de clips die je wilt gebruiken en plaatst deze in de juiste volgorde. Vervolgens vind je op de rechterbalk opties per clip voor voice-overs, muziek, thema’s (filters) en tekst. Ook kun je de foto’s, bewerkt via Spark Post, gebruiken om slides te maken in Spark Video. Simpel editen levert een fantastische presentatie op.

2. Prezi

Normaal wil je dat je leerlingen meer interactie vertonen met de lesstof. Met Prezi interacteert je presentatie zelf met de lesstof. Prezi belooft de nieuwe manier te worden om het geven van een presentatie interactief te maken. Er zijn drie Prezi-producten: Prezi Present, Prezi Video en Prezi Design. Prezi Present is ‘where the magic happens.’ Prezi Present is niet veel moeilijker dan PowerPoint. Prezi Present biedt je een totaaloverzicht over de presentatie: je hoeft je niet langer door tien dia’s te bewegen om een duidelijke spelfout te corrigeren. Ook blijft met het ‘smart structures’ systeem je lay-out intact wanneer je een wijzing maakt. Daarnaast vormt Prezi’s meest onderscheidende functie zijn zoom: met een klik op de muis onthul je de verborgen laag achter een slide. Op de Prezi site tref je gratis sjablonen aan die je kunt gebruiken om het presenteren makkelijker te maken. Daarnaast kun je met Prezi Design prachtige afbeeldingen bewerken om toe te voegen aan je Prezi-presentatie.

3. Adobe Captivate

Adobe Captivate is een van Adobe’s nieuwste krachtpatsers: de tool zag het licht in 2019. Met Adobe Captivate kun je je oudere PowerPoint-bestanden omzetten naar interactieve filmpjes. Of ga aan de slag met ready-to-go slides om snel en gemakkelijk een nieuwe presentatie te maken. Die vind je via Quick Start Projects, waar honderden slides, ontworpen door experts, je de juiste handvatten geven om je les te digitaliseren. Geef ‘interactie met de lesstof’ een nieuwe dimensie door de VR-mogelijkheid van Adobe Captivate uit te proberen. Creëer met Adobe Captivate een virtuele wereld, gevuld met informatie voor je leerlingen. Daarnaast kun je Adobe Captivate gebruiken om vragen te verwerken in je presentatie en kun je tekst omzetten naar spraak voor je leerlingen die nog niet zo bij zijn met lezen. Voel je je een keer niet zo lekker? Gebruik de ‘Talking head Screencast’ om opnames te maken van jezelf ter begeleiding van je presentatie. De mogelijkheden lijken eindeloos met Adobe Captivate. De toekomst van presenteren is nu.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl