Home Thema's Digitaal lesgeven Educatieve game Life@18 helpt jongeren bij regelwerk
Digitaal lesgeven

Educatieve game Life@18 helpt jongeren bij regelwerk

Educatieve game Life@18 helpt jongeren bij regelwerk Wes Hicks Unsplash
Achtergrond

Als jongeren achttien worden komt er veel regelwerk op hen af. Het is belangrijk dat ze daarvoor voldoende kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers en smartphones. Helaas neemt het aantal jongeren met een taalachterstand toe. Daarom ontwikkelde de Stichting Lezen en Schrijven samen met Raccoon Serious Games de gratis educatieve game Life@18.

Educatieve game hard nodig

Dat de game hard nodig is, laten de cijfers zien. Maar liefst één op de vier van de vijftienjarigen heeft een leesachterstand. Verder verlaten steeds meer jongeren het mbo zonder diploma of ze hebben ondanks het diploma een te laag taalniveau. Life18 heeft daarom drie doelen:

  • Jongeren voorbereiden op al het regelwerk, waarmee ze te maken krijgen vanaf hun achttiende. Daardoor vergroten ze hun zelfstandigheid.
  • Jongeren bewust maken van hoe belangrijk onder meer taal- en rekenvaardigheden zijn, zowel op de arbeidsmarkt als in de samenleving.
  • Het verbeteren van de basisvaardigheden.

Het spel is inmiddels getest door studenten en docenten op verschillende mbo-scholen. Ook heeft Universiteit Twente het gevalideerd. Het kan worden ingezet tijdens taal- en rekenlessen, maar ook bijvoorbeeld tijdens lessen gericht op loopbaanoriëntatie of bij lessen Burgerschap. De makers geven aan dat voor een optimaal effect het spel het beste in groepsverband kan worden nabesproken.

Over educatieve game Life@18

Als jongeren 18 jaar worden, verandert er veel in hun leven: ze moeten zelf een zorgverzekering regelen, studiefinanciering aanvragen en dergelijke. Life@18 neemt ze op speelse wijze mee in een groot aantal regelzaken die bij volwassen worden komen kijken. De jongere maakt tijdens de game een aantal keuzes die, op een later moment, verschillende gevolgen kunnen hebben. De makers hopen dat de jongeren door de game te spelen zowel hun zelfstandigheid vergroten als hun basisvaardigheden vergroten. Om dit laatste te bevorderen zijn aan de verschillende thema’s taal- en rekenonderdelen toegevoegd.

Thema’s educatieve game Life@18

In Life@18 worden verschillende onderwerpen behandeld waar een jongvolwassene mee te maken krijgt wanneer diegene 18 wordt: 

  • Zorgverzekering 
  • Zorgtoeslag 
  • Donorregister 
  • Studiefinanciering 
  • Aansprakelijkheidsverzekering 
  • Stagevergoeding 
  • Loonheffingskorting 

Het spel eindigt met een quiz waarin alle thema’s nogmaals kort aan bod komen. 

Bron: Nationale Onderwijsgids, Stichting Lezen en Schrijven.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening