
ICT voor kinderen met een beperking

Susan Spekschoor is leerkracht en ICT-coördinator op VSO De Ziep in Didam, een school voor kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Ze staat al zo’n achttien jaar voor – of in, zoals ze zelf liever zegt – de klas. ICT inzetten voor kinderen met een beperking: is dat anders dan in het reguliere onderwijs?
Hoe zet je ICT in binnen je lessen?
“Zelf vind ik dat ICT een hulpmiddel is om een doel te bereiken. Zo werken we in de klas niet met iPads om maar digitaal bezig te zijn, maar omdat het een bepaalde meerwaarde heeft. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de lesstof via de iPad beter bij de leerlingen blijft hangen, omdat motoriek een rol speelt of omdat we de lesstof beter kunnen visualiseren. Zo zetten we regelmatig bij verschillende lessen filmpjes in die uitleg geven, waardoor we meer duiding kunnen geven aan de les. Nu hebben we het bijvoorbeeld in de les over sociale media. De leerlingen mochten met de app Bitmoji hun eigen avatar maken, zodat ze die als profielfoto kunnen gebruiken.”
Is dat anders voor kinderen met een beperking?
“Niet echt eigenlijk. Er zijn natuurlijk kleine verschillen, zoals eventueel het ontwikkelingsniveau, maar in principe gebruik ik ICT voor kinderen met een beperking op dezelfde manier. Dat is ook wat we hier proberen te doen op De Ziep: speciale aanpassingen doen we uiteraard overal waar dat nodig is, maar verder proberen we alles zo ‘gewoon’ mogelijk te houden voor de leerlingen. Verder gebruiken we hier bijvoorbeeld iPads, touchscreens, verrijdbare schoolborden en zogeheten All-in-One PC’s van Prowise. Die laatste kun je ook plat leggen, zodat iedereen het kan zien en erbij kan, eigenlijk als een soort enorme tablet waar je zowel individueel als samen mee kunt werken. Met Prowise Presenter ontwikkel ik zelf ook lesmateriaal. Dat deel ik binnen ons team en gedeeltelijk ook op mijn eigen site om het voor meer leerkrachten en andere geïnteresseerden beschikbaar te maken.”
Wat is het voordeel van het gebruik van iPads en andere devices in je lessen?
“Er zijn natuurlijk meer voordelen, maar wat ik zelf mooi vind is dat het leerlingen zelfstandigheid biedt. De leerling kan zelf kiezen wat hij of zij wil gaan doen. Als de leerling niet kan lezen of typen en bijvoorbeeld memory wil spelen op het systeem, dan gebruikt hij of zij daarvoor een QR-kaart waarop het spelletje staat aangeduid met een symbool. Als de leerling de QR-code op het pasje scant, komt automatisch het gewenste spelletje tevoorschijn. Dat maakt het toegankelijker voor de leerlingen en zorgt ervoor dat ze zulke dingen zelf kunnen doen.
Er zijn scholen waar leerlingen geen smartphone in de klas mogen gebruiken. Bij mij in de klas mogen ze niet bellen of appen, maar ze mogen bij een aantal opdrachten wel de rekenmachine van de telefoon gebruiken. Want waarom ook niet? In het dagelijks leven hebben ze ook hun telefoon bij de hand en zullen ze die rekenmachine ook gebruiken als ze in de supermarkt willen uitrekenen hoeveel geld ze overhouden. Zo heb ik ook een leerling die zelf netjes wekkers zet op zijn telefoon, zodat hij op tijd zijn medicijnen neemt. Zonder telefoon zou ik hem er dagelijks aan moeten helpen herinneren, maar op deze manier kan hij het heel goed zelf.”
Op haar site schrijft Susan Spekschoor over ICT-gebruik in het onderwijs.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct