Home Thema's Digitaal lesgeven Koning Willem-Alexander en moeder uit Pijnacker vinden beiden thuis lesgeven niet altijd eenvoudig
Digitaal lesgeven

Koning Willem-Alexander en moeder uit Pijnacker vinden beiden thuis lesgeven niet altijd eenvoudig

Achtergrond

Niet alleen voor een moeder uit Pijnacker met een zoon en een dochter is het thuis lesgeven niet altijd eenvoudig, maar dit geldt ook voor een koning met drie dochters. Dat blijkt tijdens een Zoom-meting over onderwijs op afstand waarbij koning Willem Alexander onder meer sprak met Suzan Houweling uit Pijnacker, moeder van Daan (groep 8) en Naomi (groep 4). Beiden gaan naar de Octantschool Ackerweide in Pijnacker-Zuid. Telstar Online deed verslag.

Houweling vertelde dat er een groot verschil is tussen de twee kinderen. Daan is zelfstandig, gaat rustig zijn gang, logt in en doet tussen negen en twaalf netjes zijn werk. Naomi daarentegen is een ander geval. “Soms heeft ze gewoon echt geen zin om te lezen als wij dat vragen en dan doet ze het gewoon niet. Het kost mijn man en mij echt heel veel tijd en energie om haar thuis goed onderwijs te geven.” Gelukkig werkt haar werkgever mee: “Ik heb dankzij een meedenkende chef mijn werkrooster zo kunnen omzetten dat werken en lesgeven niet tegelijkertijd plaatsvindt.”

Foto: Telstar Online

De koning sprak ook met Nathalie van der Heide. Zij is kwaliteitsondersteuner op de Octantschool Ackerweide en alleenstaande moeder van Thijmen (brugklas Stanislas) en Julia (groep 4 Octantschool Ackerweide). Van der Heide vertelde dat tijdens de eerste lockdown veel kennis en ervaring is opgedaan die nu wordt gebruikt tijdens de tweede lockdown. Volgens Van der Heide functioneert het onderwijs op afstand voor veel kinderen best goed, maar kan de situatie thuis niet geschikt is voor onderwijs op afstand. Oorzaken kunnen spanningen in gezinnen zijn of het ontbreken van bepaalde technische hulpmiddelen. Daarbij zijn er ook leerlingen die gewoon niet aan de gang willen gaan met hun schoolwerk.

Op de school is noodopvang waarvan nu zo’n 40 tot 50 leerlingen gebruik van maken. Volgens Van der Heide zijn er wel zorgen over de voortgang van de ontwikkeling van kinderen, maar betreffen de grootste zorgen het welbevinden. Van der Heide vindt het heel belangrijk is dat de school c.q. de leerkrachten alle kinderen regelmatig zien en spreken, ook al is het op afstand. Andere zorgen betreffen het te weinig bewegen van leerlingen en de Wifi-kwaliteit.

Bij de kinderen van Van der Heide zijn de ervaringen wisselend: Thijmen vindt het thuisonderwijs wel een prettige manier van werken, Julia moet soms wennen aan de dubbelrol van docent en moeder van Nathalie en verzucht dan: “Je bent nu weer gewoon mijn moeder, dus ik hoop wel dat je normaal doet.”

Zowel Houweling als Van der Heide zijn enthousiast over de Zoom-meeting met koning Willem Alexander. Hij nam volgens hen zeer ontspannen aan het gesprek deel, was heel belangstellend en stelde scherpe vragen.

Lees hier het volledige artikel op Telstar Online.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Verras de student met een persoonlijke leerroute