Home Thema's Digitaal lesgeven Lesgeven op afstand: hoe pak je dat aan?
Digitaal lesgeven

Lesgeven op afstand: hoe pak je dat aan?

How to

De opmars van het Corona-virus zorgde ervoor dat massaal het lesgeven op afstand werd ingevoerd. De scholen zijn grotendeels gesloten, maar ook in deze tijds moet educatie beschikbaar blijven. Hierbij biedt online onderwijs en digitaal lesgeven een oplossing. Hoe pak je lesgeven op afstand het beste aan? Wij delen vijf tips om van online onderwijs een goede ervaring te maken.

1. Informatie to go

Als je lesmateriaal digitaal beschikbaar stelt, houd dan de vragen en informatie voor leerlingen zo kort en concreet mogelijk. De doelstelling van de oefening moet makkelijk op te maken zijn uit de tekst. Ook moeten leerlingen weten welke vaardigheden ze oefenen en hoe de oefening aansluit op het lesmateriaal. Leg alle stappen uit die nodig zijn om de leerdoelen te behalen en omschrijf deze zo logisch mogelijk. Voor jezelf kan het handig zijn als je de digitale les onderverdeelt in secties en deze in een heldere volgorde weergeeft. Vergeet niet om de lessen te variëren: een informatief filmpje of een PowerPoint zorgen voor een welkome afwisseling voor je leerlingen.

Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van lesgeven op afstand volgens een wiskundedocent en haar leerlingen? Lees dan dit artikel over online onderwijs.

2. Haal plezier uit lesgeven op afstand

Een valkuil die je beter kunt vermijden in onderwijs, is om plezier uit te bannen. Motiveer je leerlingen in hun digitaal leertraject door af en toe humor toe te passen. Een grapje hier en daar werkt ontspannend en geeft een persoonlijke touch. Of introduceer een hoofdpersonage, zoals een avatar, die de opdrachten uitlegt, tips geeft en zelfs een onderdeel vormt van de begeleidende tekst. Maak van de opdracht een verhaal: emotie is een belangrijke motivator voor leerlingen. Een grenzeloze fantasie kan geen kwaad, zolang je de doelstelling niet uit het oog verliest!

In het artikel ‘Onderwijs op afstand: 3 grote valkuilen‘ lees je meer tips over lesgeven op afstand.

3. Samen uit, samen thuis

Behoud het groepsgevoel door discussie en groepswerk tussen leerlingen aan te moedigen. Laat de leerlingen samenwerken aan opdrachten, vraag ze te overleggen over vragen en indien mogelijk: schakel een chatfunctie in. Of gebruik de Whatsapp-groep eens voor iets anders dan memes en stickers. Zo kunnen leerlingen individueel vanuit huis werken en stimuleer je toch het groepsgevoel. “Discussiefora bieden unieke mogelijkheden voor sociale leerprocessen: laat leerlingen discussiëren over bepaalde stof, dat levert meer reflectie op en ze kunnen even nadenken tot ze een reactie formuleren. Als je onderwijs gaat herontwerpen, kun je ook nieuwe functionaliteiten ontdekken die online beter werken dan offline,” betoogt Fleur Prinsen (lector Digitale Didactiek).

4. Herhaling is koning

Het is wetenschappelijk bewezen dat het herhalen van leerstof belangrijk is om te voorkomen dat leerlingen deze vergeten. Zoals je de les zou beginnen op school door de vorige les te herhalen, kun je ook te werk gaan binnen een digitale leeromgeving. Zorg ervoor dat de opdrachten elkaar logisch opvolgen en samen een onderdeel vormen van je overkoepelende doelstelling.

5. Gamification bij lesgeven op afstand

Een interactieve les levert een productieve les op. Gamification blijft het middel om leerlingen uit te dagen. Het gebruik van gamification stimuleert het probleemoplossend vermogen van de leerlingen en leert hen in teamverband te communiceren en samenwerken. Game-based learning voor het voortgezet onderwijs is al verkrijgbaar in de vorm van Snappet (sinds kort ook beschikbaar voor het vo), SeppoMuiswerk en ClassDojo. Dit zijn alle vier digitale leeromgevingen die lesstof omzetten naar spel.

Daniel Koelink (docent Nederlands): “Leerlingen die een bepaald level behalen, kunnen nieuwe theorie of kennis vrijspelen. Hierbij krijgen ze opdrachten die een tikkeltje moeilijker zijn, waar ze die nieuwe kennis op kunnen toepassen.” Koelink deelt in dit artikel over gamification nog meer tips om (online) lessen minder saai te maken.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Dijsselbloem pleit voor groot onderhoud in het onderwijs
Onderwijs bij ROC Mondriaan ging ondanks computerhack door
Uit de praktijk: bijdrage van technologie aan beter onderwijs
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl