Home Thema's Digitaal lesgeven Maak investeringen in digitaal examineren concreet
Digitaal lesgeven

Maak investeringen in digitaal examineren concreet

Maak investeringen in digitaal examineren concreet
Achtergrond

Hoe bereiden scholen zich voor op de implementatie van de OKE-koppelingen en digitaal examineren? Daarover interviewt tekstschrijver Martijn van der Ven voor MBO Digitaal maandelijks een school. In het vierde deel is het de beurt aan VISTA college. Van der Ven spreekt met Joël Maassen, projectleider projectbureau, Lei Ortmans, programmamanager en voormalig teamleider examenbureau, en Kiki Janik, beleidsadviseur examinering & diplomering.

Investeren in digitaal examineren levert VISTA college  4 fte op

VISTA college maakte met behulp van een praktische kosten-batenanalyse concreet wat investeren in digitaal examineren opleverde: 4 fte. Ortmans geeft aan dat VISTA college deze capaciteit die eerst werd besteed aan repetitief handwerk graag wil verplaatsen naar een kwalitatievere bijdrage aan het examineringsproces. Volgens hem heeft VISTA college nu een sterke businesscase die laat zien wat digitaal examineren kwantitatief en kwalitatief oplevert.

VISTA college test OKE-koppeling

VISTA college is onlangs gestart met het testen van de OKE-koppeling. Op basis van de testresultaten past VISTA college de procesketen. Dankzij de goede voorbereiding loopt VISTA college snel door de tests. VISTA college verwacht de ketentest en acceptatietest voor de zomervakantie af te ronden. Maassen wil vanaf het schooljaar 2024/2025 de OKE-koppeling gebruiken voor summatieve rekenexamens.

Robotic Process Automation tweede intelligente tool

Naast de OKE-koppeling heeft VISTA college nóg een intelligente tool klaarstaan om handmatige taken binnen de examenadministratie te automatiseren: Robotic Process Automation (RPA). RPA gaat onder meer toetsmomenten en presentielijsten automatisch aanmaken. Volgens Maassen dwingt RPA VISTA college er bovendien toe om sneller te standaardiseren en goed te kijken of VISTA college de processen eenduidig uitvoert, omdat RPA alleen kan werken met de juiste waardes.

Het belang van communicatie en stakeholder betrokkenheid

VISTA college hecht veel waarde aan communicatie en stakeholder betrokkenheid, omdat digitaal examineren grote impact heeft op meerdere beleidsvlakken. Bovendien gaan examenresultaten straks automatisch door de keten.

Janik somt op hoe VISTA college dit aanpakt:

  • Er  is een gedetailleerd communicatieplan.
  • Er zijn kennis shots – korte sessies – waarbij alle betrokkenen dezelfde informatie krijgen over de voortgang.
  • Er is een vaste overlegstructuur waarbij VISTA college met examencommissies in gesprek gaat.
  • Er wordt per mail geïnformeerd.
  • Er worden online bijeenkomsten via Teams georganiseerd.
Voordelen van een fusie-college

VISTA college is een regionaal opleidingscentrum in de regio Zuid-Limburg en Venlo. De school is in 2019 ontstaan uit een fusie tussen ROC Leeuwenborgh en het Arcus College. VISTA college telt 14 locaties, 230 opleidingen en ruim 13.000 mbo-studenten. Dat de school nu meters maakt met digitaal examineren komt mede omdat het een fusie-college is, omdat het durft te examineren en omdat het gewend is om gecentraliseerd te werken.

In het eerste deel ging van de serie ‘Digitaal examineren’ sprak Van der Ven met ROC van Amsterdam-Flevoland. Dat verhaal lees je hier.

In het tweede deel van de serie ‘Digitaal examineren’ sprak Van der Ven met Aeres MBO. Dat verhaal lees je hier.

In het derde deel van de serie ‘Digitaal examineren’ sprak Van der Ven met het Alfa-college. Dat verhaal lees je hier.

Bron: MBO Digitaal.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek